• Той

5 Хари Потър фен теории

Покрай почивните дни около Коледа си направихме нещо, като маратон и изгледахме всички части на Хари Потър за няколко дни. Вероятно няма да прочета книгите повторно никога, защото не искам да си развалям спомените. За това реших да се заровя по различен начин във вселената на Роулинг - Фен теории.

Хари Потър фен теории

През годините феновете на поредицата измисляха купища интересни теории, някои които бяха отхвърлени, а други потвърдени от авторката. Днес ще ви разкажа за любимите независимо в коя категория спадат.


Роулинг е Рита Скийтър

Тази теория естествено не е доказано, но пък и все още не може да бъде категорично отхвърляна. Идеята е, че Роулинг в действителност е авторката на Дейли профет, която с цел отмъщение, разказва на мъгълите тайни от магьосническия свят. Ако се окаже истина - болката от неполученото писмо от Хогуортс също ще стане реалност, така че не съм сигурен какво ми се иска да е вярно в тази ситуация.

Хагрид е смъртожаден

Не смятам, че някога ще бъде потвърдена, като истинска, но все пак ми харесва колко мрачна е. Не вярвам, че е възможно, но като се замисля колко пъти Хагрид “неволно” е поставял Хари в опасност. Не трябва да забравяме, че с Волдемор са били съученици. А ако наистина искаме да изцедим максимално от теорията: Когато Хагрид помага на Хари да се придвижи напред в изпитанията от Тримагическия турнир - може би не го е правил защото е приятел на Хари, а защото е помогал за плановете да закарат Хари до гробището. Какъв горчив обрат ще е ако Роулинг някога потвърди.


Дъдли е по-добър човек заради срещата си с дементроите.


Потвърдено! През по-голямата част от живота си Дъдли се е отнася ужасно и тормози Хари при всяка удобна възможност. В “Даровете на смъртта” обаче това не е същото момче. Дъдли се тревожи за съдбата на братовчед си и показва непривична загриженост. Оказва се това е следствие от срещата му с дементорите в пета книга. Роулинг потвърждава, че заради силите им, Дъдли вижда що за човек е и това му помага да се подобри. И докато още съм на темата:

Азкабан е предвиден за да задържа дементорите.

Още една потвърдена теория. Дементорите са избрани за пазачи на Азкабан за да могат те да бъдат опазвани повече, отколкото престъпниците изпратени там. Докато са редовно снабдявани с души за консумация няма опасност да вилнеят и нападат невинни хора. Цялата затворническа система повдига много въпроси, но ще обърна специално внимание в идните седмици, когато ще си говорим за нещата в Хари Потър, които не ми правиха впечатление, когато бях дете, но сега намирам за минимум тревожни. Последната теория, която искам да споделя е:

Хари е безсмъртен.

Непотвърдена и любимата ми. В пророчеството на Трелони оригинално гласи "Either must die at the hand of the other, for neither can live while the other survives." Ако обърнем внимание на първата част “Единият трябва да умре от ръката на другият” и се поражда въпрос - означава ли това, че никаква друга смърт не може да застигне този, който е оцелял. Има почва, като се сметне, че Волдемор смята убийството на Хари за ключова стъпка по пътя към безсмъртието. Би било страхотно, ако бъде потвърдена, защото ще е финалната трагична нотка от съдбата на Хари.


Това бяха моите любими Хари Потър фен теории. Ще се радвам да споделите вашите на нашата фейсбук страница.

287 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички