• Тя

7 необичайни скулптури

Актуализирано: юни 19

Обръщате ли внимание на скулптурите, които подминаваме всеки ден по централните улици? А когато сте на път? Заглеждате ли се в изкуството, издялано от камък или желязо? Аз лично, да. И не защото смятам себе си за познавач на изкуство. Напротив! Но смятам себе си за човек с въображение и когато попадна на по–разчупена статуя винаги се спирам да я погледам, да опитам да видя нейния смисъл, макар той да е различен от идеята на автора понякога.

Е, в този текст ще ви срещна с най-интересните и странни статуи, които съм срещала по света и у нас!

Градината около музея Кампа в Прага, край река Вълтава. Статуи на бебета без лица!Какво е искал да каже автора? Не знам. Но ето, че почти 3 години по-късно още си спомням ясно тези статуи. Запечатали са се в съзнанието ми завинаги.

7 странни скулптури

Минаваме в братска Словакия, чиято столица изобилства от интересни скулптури. Тази, която най-силно ме впечатли е на работник от ВиК. По-интересното с тази статуя е, че се смята че историята зад нея е свързана с работник, който много обичал да заглежда преминаващите жени. От там и тази физиономия на наслада (едва ли е от аромата на канала).

7 странни скулптури

Следва среща с две скулптури с дъх на океан. Първата се намира в град Понтеведра, съвсем близо до Атлантическия бряг на Испания. Мъже седнали на раздумка, докато цигуларя създава музикалния фон.. Аз лично седнах на едното свободно столче и изпих кафето си сред изкуството. Предполагам на местните отдавна не им прави впечатление, но за мен беше забавно, за това го помня и до днес.

7 Странни скулптури

Може би галисийците имат афинитет към интересните и нетрадиционни скулптури, защото следващата определено е незабравима за мен. Разположена на самия бряг на океана, на 50м от Фара на Херкулес. Авторът се казва Рамон Конде. Срещала съм различни скулптури от тази серия из цяла Галисия. Винаги са в този грандиозен размер.Не могат да останат незабелязани.

7 Странни скулптури

Моят абсолютен фаворит се намира в Женева. Казва се „Статуя на меланхолията“. И излъчва точно това. Но и много повече. Ретроспектира назад към себе си, към най-съкровените ни мисли и желания. Това е скулптура за живота, за времето, което лети и не се връща. Смятам, че всеки от нас може да припознае себе си в тази скулптура и това я прави толкова истинска.

7 Странни скулптури

Рязко отскачаме до Банкок, където всичко е впечатляващо и различно. И изкуството също. Всички храмове са богато декорирани със различни по големина статуи, както на Буда, така и на войници, и защо не на масажист с клиент. Обичам неизчерпаемостта на Банкок!

7 странни скулптури

И накрая ви срещам с най- необичайната скулптура, на която съм попадала в нашата столица. Бикът на БФБ. Ако живеете в София и се чудите защо не сте я мяркали, нека ви кажа,че аз също трябваше конкретно да изляза да я намеря.

Бикът на БФБ

Макар, че се намира близо до централните улици, статуята все пак не е лесна за откриване. Но е чудесен повод за разходка из малките улички на София! Може да откриете съвсем неподозирани места, съхранили истории непознати на никого.

И следващия път когато се разхождате където и да е, не подминавайте скулптурите. Загледайте се в тях. Може да откриете неподозирани истории!

Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

317 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman