• Той

Българските следи в Хари Потър

Актуализирано: апр 17

Честит празник братя и сестри Българи!

Не спирайте да обичате и да носите родината в сърцето си, където и по света да се намирате! По повод днешния празник съм решил да ви разкажа за българските следи във вселената на Хари Потър. За първи път България се споменава в “Хари Потър и Огненият бокал”, където националния ни отбор по куидич участва на световното. Там за първи път срещаме и Виктор Крум. Няма да ви занимавам с участието му в тримагическия турнир. Кариерата му на търсач за национала е доста по-интересна. Крум продължава да играе до 2002-ра година. На тогавашното световно България претърпява съкрушителна загуба от Египет и Крум решава да се пенсионира след мача.

12 години по-късно, на внушителната възраст от 38 Крум се качва отново на метла за световното по куидич в Аржентина, където печели финала срещу Бразилия и България става световен шампион през 2014.

Световно по куидич

Постиженията ни не се изчерпват до там. Един от най-известните клубни отбори е “Врачанските лешояди”, които са печелили европейската купа поне 7 пъти, като един от документираните случаи е от 1931 година. А само година по-късно претърпяват загуба, но въпреки това мача е исторически, защото е продължил 16 дни в гъста мъгла и дъжд. Известни са още и с пионерството си в дългия гол и желанието им да дават шанс на млади и недоказали се играчи.

Нейде из родната имаме и национален стадион по куидич, но уви скрит е твърде добре и не се знае точната локация. Ако решите все пак да го потърсите има възможност да попаднете на Веела. Веелите са магически създания, живеещи по нашите ширини. Те са полу-хора. Красиви жени със златисто-бели коси, чиято кожа блести, като лунна светлина. Ако ги ядосате обаче стават доста по-неприятни. Лицата им се разтягат в грозновати и остри клюнове, а от гърбовете им поникват люспести крила.

Фльор Делакор

Интересен факт - Фльор Делакор е четвърт Веела, от баба й по майчина линия. И в този ред на мисли на Тримагическия турнир от четвърта част, двама от тримата шампиони са с българска кръв. Имаме и доста от познатите биологични видове, като хипогрифи, феи и тролове. Вероятно най-важната следа, която сме оставили в магьосническия свят обаче е Дурмстранг. Въпреки локацията си някъде из скандинавските земи, едно от трите най-големи училища за магия в Европа е основано от българка - Нерида Вълчанова. Нерида е легендарна магьосница и като основател става първи директор на Дурмстранг. Загива при мистериозни обстоятелства и настъпва мрачен период за училището.

Имаме си и министерство на магията! И то доста компетентно! Едно от малкото неща, които знаем за него е, че са били дълбоко замесени във войната срещу Гриндълуолд и армията му.

Единственият ни министър, който знаем по име е Обланск, който е бил на власт по времето на “Огненият бокал”. Ако предположим, че мъгълската политика работи на същите принципи, като нашата, и ако не бъркам истинската ни история - това означава, че Обланск е бил от ДПС.

Това беше от мен за днес. Сравнително скромен текст, но надявам се все пак да е бил интересен!


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

170 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички