• Тя

Чианг Май - градът от джунглата

Актуализирано: 2 юли 2020

Чианг Май е град, разположен на северозапад от Банкок, в близост до границата с Мианмар.


Градът се намира в подножието на национален парк Doi Inthanon, което за мен беше една от основните точки на интерес в този район.


В средновековието Чианг Май е бил столица на кралство Ланна, което днес е част от Тайланд, заедно с кралство Сиам. Местните хора не само помнят историята на племената живели в джунглата, но и голяма част от тях продължават да са живи и до днес.


Чианг Май предлага смесица от древна култура и уникална природа, без да изолира посетителите си от съвременния свят.Дванадесет часа преход с влак е нужен, за да се стигне от Банкок до Чианг Май. Условията на влака са прилични. Нищо смущаващо, нито пък луксозно.


Всеки пътник има свое легло, дава му се комплект чисти чаршафи и завивки, плюс уединение зад завеса. На мен прехода ми беше приятен и забавен. А сутринта се събудих наблюдавайки как влака си проправя път през джунглата.Две неща успяха да ми направят най-силно първо впечатление през първите час-два от пристигането. От една страна, града беше потънал в природа и липсваше натоварения трафик на Банкок, докато от друга качеството на въздуха беше изненадващо лошо.

Град насред джунглата с мръсен въздух не се побираше в съзнанието ми. След малка проверка в интернет се оказа, че през март специално въздуха в района значително се влошава, защото много голяма част от фермерите изгарят терасите, където се сади ориз, за да ги подготвят за новата реколта.


Навсякъде в малките села, през които преминавахме с влака се виждаха табели забраняващи палежите, но явно те биват пренебрегнати. Въздуха беше толкова мръсен, че смогът се виждаше ниско над града с просто око.


Вероятно това беше и причината голяма част от местните да носят предпазни маски докато се придвижват на скутерите си, обратно на първоначалното ни мнение, че е заради корона вируса.


Независимо от качеството на въздуха, града успя да ни грабне веднага със спокойствието си. Не е учудващо, че много граждани на западния свят избират да се преместят тук, изграждайки онлайн бизнес и наслаждавайки се на живот без стрес и висене в задръстване. Градът има обособена стара част и нова част.Старият град на Чианг Май е заобиколен от стара средновековна стена, а централния вход представлява стара порта запазена в оригиналния си вид. Разхождайки се в и около стария град непременно изникват стари будистки храмове, които имат съвсем различна декорация от тези на юг.


Преобладаващите мотиви тук са свързани с дракони и митични същества. Всеки храм имаше огромен дракон пазител на входа си или като релеф на стената. Храмовете в града са над 300. Предлагат се дневни обиколки с екскурзовод на доста приемливи цени. Вероятно бих се възползвала от тях, ако разполагахме с повече от 3 дни престой.Единия от дните го прекарахме в разходка, много дълга разходка из града. Идеята беше да откриваме сами интересните места, без да се водим от карта или гайд. Градът е достатъчно малък и позволява да се изгубиш по един романтичен начин.


Успяхме да открием много красиви храмове по пътя, огромна книжарница с книги от цял свят, дърво претрупано с манго плодове, магазини за ръчно изработени сувенири и улични художници.


Улиците бяха пъстри и подканяха да бъдат разгледани. А самите тайландци са изключително приветливи и усмихнати хора, винаги предлагащи услугите си или помощта си.В близост до стените на стария град всяка вечер се издига голям нощен пазар, където можеш да си купиш сувенири, дрехи, да хапнеш вкусно и да се насладиш на жива музика. Смея да твърдя, че пазарите са социалните места в тайландската култура. Всеки град и квартал има свой пазар.


Повечето са нощни заради високите температури, има също и тематични свързани повече с културата или с нощен живот или такива, които са само през уикенда. Всичко се върти около пазарите. Животът там ври и кипи по цяла нощ.Вторият ден го посветихме на екскурзия из националния парк Doi Inthanon. Екскурзията беше за целия ден, като маршрута и позволяваше да се потопим не само в джунглата, наслаждавайки се на спиращи дъха водопади, но и в живота на племената, които все още живеят в района.

Тъй като района на Чианг Май е разположен в непосредствена близост до джунглата, маршрутите и атракциите са много разнообразни. Ние избрахме екскурзия, която ни показа микс от природа и култура и беше невероятно изживяване. Но ако разполагаме с повече време, вероятно бихме се възползвали да посетим и резерватите със слонове или нощно сафари с диви животни. Изобщо този град предлага толкова много опции за приключение, че е трудно да се избере.

В отделен текст ще споделя конкретно маршрута из джунглата и различните места, които посетихме.


Ако Чианг Май все още не е в списъка с дестинации, препоръчвам да го добавите.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

160 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman