Маршрут из джунглата на Чианг Май

Актуализирано: янр 31

Както обещах, подготвих отделен текст за екскурзията из национален парк Inthanon.. Това е един от най-посещаваните национални паркове в Тайланд, заради водопадите, екопътеките и племената, живеещи дълбоко в джунглата.


Наричан още „покрива на Тайланд“, защото тук се намира най-високата точка в страната на 2500 м.н.в.


Паркът носи името на един от последните крале на Кралство Ланна, който е посветил голяма част от управлението си на опазване на горите и тяхното поддържане.

Чианг Май предлага много разнообразни преживявания, заради близкото разположение до джунглата, както и заради богатата си култура. Има множество офиси на тур агенции, където може да се закупят екскурзии.


Тази, която избрахме да направим я открих в Trip Advisor с чудесни отзиви, както от маршрута така и от екскурзовода.


Екскурзията е целодневна, около 8ч. Включва транспорт, обяд и вход за националния парк, както и за отделните обекти. Цената е 1200 ВТН (68 лв).


Националният парк Inthanon се намира на около час път от града. Плаща се вход, за да влезе автомобила в парка, след което някои от обектите имат допълнителен вход за посещение. Честно казано, не обърнах внимание колко струва входа за парка, тъй като беше включен в цената.


Първата спирка беше Sirithan waterfall. Водопад, намиращ се навътре в джунглата, между вечнозелени дървета. Достъпа до него е ограничен и може да се наблюдава от площадка изградена в непосредствена близост.


След водопада потеглихме към селото на племето Huay Hom. Това племе, както и много други в района имат бирмански произход. По време на гражданската война в Мианмар, много от тези племена емигрират в Тайланд, прекосявайки джунглата.Първоначално са се занимавали с отглеждането на опиум, който са продавали на клановете на мафията за производството на наркотици.


Това, което ни разказа екскурзовода е, че настанявайки се в джунглата на тайландска територия, тези племена не са имали документи нито права на политически бежанци, така че са започнали да отглеждат опиум за да преживяват.


Кралят на Тайланд обаче е решил този проблем с мир и добри намерения.


Предложил е на племената да им даде документи и право да използват земята, на която живеят и отглеждат опиум, само ако заменят производството на опиат с екологично фермерство и отглеждане на зеленчуци, цветя и кафе.


Така, днес племето произвежда кафе сорт Арабика, бъдейки основния доставчик на Старбъкс в Тайланд. Изключително ме впечатли находчивостта на краля, както и желанието му всички живеещи в Тайланд да имат възможност да се прехранват достойно.

Следващата спирка ни отведе до спиращия дъха водопад Wachirathan. Висок около 40м, достъпът до него не е ограничен и има възможност да се застане почти в подножието му. Зоната около водопада е облагородена със заведения за обяд, на които и ние се насладихме.

След обяда се отправихме към фермата за цветя, която краля на Тайланд създава, давайки работа на стотици хора и възможност да се учат на занаят. Фермата е огромна, има ботаническа градина към нея, където могат да се видят в естествен хабитат много от цветята, които ние в Европа отглеждаме в саксии.


Навсякъде имаше орхидей в различни цветове и форми, различни видове палми, но най се изненадах да видя „кученца“ да цъфтят насред джунглата. Никога не съм си и представяла, че цвете което свързвам с детството си ще открия толкова далеч от родното ми село.Попътно минахме и през монумента изграден в чест на краля, който създава и опазва националния парк, точно там се намира и най-високата точка на Тайланд. Красив начин да се отдаде почит. Имаше местни хора, които отправяха молитви и оставяха цветя до паметника.


Тези малки детайли придаваха толкова истинност на цялото изживяване. Нямаше поза, нито фалш за пред туристи. Всичко беше такова, каквото е. И беше прекрасно.Последната спирка на екскурзията бяха кралските пагоди, построени на един висок хълм, с гледка към целия парк от високо. Пагодите се предполага, че ще приютят за вечността, останките на настоящия крал и кралица. И двете сгради са внушителни, а около тях има прекрасни цветни градини. Влизането вътре, става само без обувки.

Денят мина неусетно. Очите ни се напълниха с красота, а душите с мир.

Надявам се да имаме възможността да се върнем отново в Чианг Май и да се насладим на всичко, което района предлага.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

324 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman