• Той

Космер: Кой е Хойд?

Актуализирано: юли 7

Хойд е мистериозен персонаж, който се е появявал във всички издадени книги, развиващи се в Космера. Знае се че е съществувал още преди боговете на различните светове да бъдат създадени и е бил замесен в Разцеплението. Намеквално се е, че е учил в Силвърлайт университета. Той е от Йолен, където се вярва, че Адоналзиум е бил разцепен на 16 къса. Бил е там, в конкретния момент на разцеплението, но е бил роден „цяла вечност“, много преди Адоналзиум да се превърне в централен сюжетен елемент от историята му.

Хойд открадва метал от Скадриал, който му позволява да създава Мъглородни и притежава Лунен скиптър от Сел. Но не притежава къс от Адоналзиум, въпреки че е имал такава възможност.

Хойд

Способностите му включват, но не са и ограничени до:


Прескачане на световеХойд е много добър в манипулирането на Морето на Сенките, което му позволява да пътува из различните светове на Космера. Световете са свързани през Морето и когато пространството между тях е разряно – това осигурява проход.


Разказвачество – Показва уменията си в разказвачеството на Каладин с историята за Деретил.

Тъкане на светлина – Борави с илюзионна магия от Йолиш, която наподобява, но не е абсолютно същата, като тази ползвана Сияйните. Шалан забелязва, че не използва Светлина на бурята и има нещо „по-органично“ в неговото тъкане.


Аломантия – Отдавна се предполагаше, че е изял мънисто, което открадна от Кладенецът на възнесението. В един от спомените си Шалан вижда, че сипва метални стърготини в чашата си. В комбинация, че Сандерсън потвърди, че в „Сияйни слова“ е имало използване на аломантия само затвърждава теорията.


ФерохимияСандерсън потвърждава, че способността на Хойд да знае винаги къде трябва да бъде е обвързана с ферохимия, но не е обяснил как точно.


Пробуждане – Знае се, че преди събитията в „Летописите“ е бил на Налтис и по начина му на говорене се смята, че е напреднал в използването на магията от този свят.


Непознат имунитетЯсна заплашва Хойд с Вълшебен меч, но това не го трогва по никакъв начин и заявява, че ще бъде изненадан, ако представлява каквато и да е заплаха за него. От това му изказване става ясно, че е имунизиран от ефекта на мечовете.


Непознато умение – Когато разказва историята на Мишим на хората от Колинар, познава Шалан в публиката, въпреки че носи илюзията на Вейл.Появи в книгите от Космера: В "Елантрис" се представя за просяк, на който Сарене се доверява да вкара оръжия в Нов Елантрис. Среща се с нея само през нощта. Въпреки това тя му вярва и знае, че ще успее да се справи с доставката. Успява да оцелее в продължение на десетилетие по улиците в Кае, без да бъде заловен. Сарене никога не е виждала лицето му, но предполага по гласът му, че е възрастен.


В "Последната Империя" е информатор, дегизиран като просяк в Лутадел.


В "Кладенецът на Възнесението" прекарва по-голямата част от времето в земята на терисите, на север в търсене на Кладенецът. Там е когато инквизиторите я разрушават и ръководи евакуацията на терисците към Лутадел. По пътя на връщане е териския лидер, който Елънд и Дух срещат, до като гонят Вин която е осъзнала къде е Кладенецът. Веднага щом Хойд осъзнава локацията, благодарение на разговора с Елънд прескача световете до Кладенецът и открадва мънисто. Стъпките, които Вин вижда са на Хойд и счупения контейнер е също негово дело.


В "Героят на времето" отново е информатор, с който Вин трябва да се срещне, но в последния момент се отказва.


В Пътят на кралете“ е кралския мислител. Доста е енигматичен и изглежда ролята му е просветлява някои от обкръжението му за силните им страни. Разказва на Каладин историята на Деретил и свири на флейта, която му помага да я „нарисува“.


В "Душата на императора" само се споменава за него, но първоначалната идея е била да бъде част от пролога. Трябвало е да разговаря с главния герой и да представи част от сюжетните елементи, но тази идея не пасвала и е била изрязана преди последната ревизия.


В "Спиращият войната" е призован, в ролята си на Разказвач, който изпълнява за принцеса Сири. Използва флейта докато разказва в съчетание с тъкане на светлина.


В "Сплавта на закона" отново е просяк, който се появява на сватбената вечеря, но събитията тук не представляват толкова голям интерес, колкото тези от първата ера и за това ролята му е доста по-малка.


В "Сияйни слова" се появява в един от спомените на Шалан, където разговаря с баща й, а в последствие задава и на нея странни въпроси за духчетата. Рок разкрива, че се е срещал с Хойд и преди. Той го нарича Бог на пакости и пътешествия.


В "Отсенки от себе си" е новия кочияш на Уакс и е приветстван от Уейн, за да може да се вози отгоре на каретата с него. Той ги вози докато Уакс провежда първия си продължителен разговор с Хармония.


В "Оковите на скръбта" е сляп просяк, който хвърля монета на Уакс. В епилога на книгата Уакс открива че това е медноем до който всеки може да се докосне. Оказва се пълен със спомени на Келсайър.


В „Тайната история“ Хойд е открито себе си и се среща с Келсайър. Двамата изобщо не се харесват, което води до сблъсък.


В „Бял пясък“ се появява, като закачулен музикант с флейта, когато Кентън се провъзгласява за лорд и му е даден срок от две седмици да спаси професията.


В Заклеващия се появява за да разкаже историята на Мишим на пазара в Колинар. Провежда разговор с Шалан, на която помага да се внедри в култ. В епилога на книгата разговаря и спасява криптик духче, което се крие в Колинар. Обещава да дава на духчето истини и книгата приключва докато изрича първия идеал, което намеква, че се е обвързал.


Сандерсън е споменавал, че Хойд ще бъде главен герой в книгите от четвърта епоха на Мъглороден. Освен там ще бъде главен персонаж и в “Dragonsteel” – незавършена книга, в която действието ще се развива преди всички останали книги от Космера.

Хойд е мистериозен и могъщ персонаж, за който се оглеждам всеки път, когато хвана книга на Сандерсън.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

86 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички