• Той

Космер връзки в Ритъмът на войната

Предупреждавам – този текст съдържа безмилостни и тежки спойлери за „Ритъмът на войната“ и редица други книги в Космер вселената.

Ако не сте чели книгата препоръчвам да не продължавате.


Свикнал съм да трябва да ровя дълбоко за някакви дребни, редки и прикрити връзки в отделните книги с Космер вселената. Ритъмът абсолютно и категорично отхвърля тази концепция и удря здраво още в самото начало. Смятам да направя същото.

Космер връзки в Ритъмът на войната

Най-голямата бомба е, че Келсайър е лидер на „Призрачна кръв“. Не съм много сигурен как точно се движат времевите линии, но вземайки под внимание Mistborn: Secret History със сигурност е придобил тази позиция след Ера 1. В края на „Героят на времето“ поставя задачата на Дух да намери начин да го изкара от когнитивното измерение на Скадриал, в което е затворен.


Предвид последващата информация очевидно опитите са неуспешни. Въпреки това Келсайър успява да се върне в човешко тяло, благодарение на хемалургичен клин, за известно време. Тогава и създава Оковите на скръбта. Да – според легендите те са създадени от Лорд Владетеля, но това не е вярно.

Космер връзки в Ритъмът на войната

Важно е да се отбележи, че преди да бъде убит от Сзет, Гавилар смята, че Келсайър е поръчал убийството му.

Със събитията от „Ритъмът“ се предполага, че Келсайър и Шалан ще бъдат врагове и тепърва ще видим сблъсъци.


За да затвърдя казаното в началото, че връзките вече изобщо не са прикрити – в цялата Втора част от книгата главите започват с писмо от Хармония до Хойд. В самото начало Сейзед споменава, че се чувства нов в ролята си на Къс. Споменава и пътуванията на Хойд до Скадриал.


Знаем, че Хойд не е проявявал голям интерес и няма особена намеса към Събитията в Ера 2. Знаем и че ще е главно действащо лице на Ера 4. Това донякъде помага да се сглоби някаква хронология между двете планети, но все още разсъждавам по този въпрос.

Като стана дума за Хойд – споменава пердаха, който хвърли на Келсайър в “Secret History” и освен това изпитвам съмнения, че може би е използва емоционална аломантия по време на книгата.


За да завърша с връзките към Скадриал – металите във фабриалиет имат много близък ефект до този на аломантията.


В Писмото на Хармония и бележките на Иалаи назовават общо взето всички Светове и Късове в Космера. Освен това самите Късове и Космера са споменавани от редица персонажи. Адоналсиум е наречен по име от Мозък/Уит (Хойд), Ишар и Бащата на бурята. Одиум говори за бъдеща битка между световете.


За нещо повече от просто подмятания на имена – Навани използва пясък от Талдаин (Бял пясък) в проучванията си, а Рабониел има верига от „земите на мъртвите“ – Треноди (Сенки за тишината в горите на Ада). Машината, която Шалан и Мрейз използват за комуникация има в себе си Сеон от Сел (Елантрис).


Това са основните и биещи на очи връзки, които имат силен ефект върху развитието на поредицата и вселената. Все още фенове се ровим из книгата за пропуснати връзки и предполагам ще намерим още доста в бъдеще, но за днес е това.

Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

31 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички