• Той

Душата на императора - Брандън Сандерсън

Актуализирано: апр 17

“Душата на императора” не е типичната космерска книга на Сандерсън. С нея не можеш да тренираш предмишница или да убиеш човек. Със скромните си стотина страници е перфектна за неделен следобед. Не мога да нарека книгата продължение на Елантрис, въпреки че действието се развива на Сел. Има леки намигвания към историята, но като цяло това е самостоятелно произведение и приключение.

Брандън Сандерсън - Душата на Императора

Като изключим дължината - всичко друго е Сандерсън. Шай е заловена, докато заменя Лунния скиптър с почти съвършената си имитация, и е принудена да сключи сделка с цената на живота си. След покушението върху император Ашраван, той изпада в дълбоко безсъзнание – обстоятелство, което бива прикрито единствено благодарение на смъртта на жена му. Но ако императорът не се появи отново пред света след стодневния си период на траур, на господството на Фракцията на Наследниците ще бъде сложен край, а империята ще потъне в хаос и размирици. На Шай е възложена невъзможна задача: да създаде – да Фалшифицира – нова душа за императора за по-малко от сто дни. Времето ѝ бързо изтича. Докато работи над Фалшификацията и се опитва да разгадае мотивите на господарите на тъмницата си, Шай трябва да състави и идеалния план за бягство…


Фалшифицирането е интересна и нестандартна магия, която позволява на практикуващия да променя формата, историята и функцията на обекти.


Анотацията на книгата казва всичко, което може да се каже без да навлизаме в спойлери. За това и аз няма да навлизам повече в самата история. Само ще вметна, че кралския шут е познайте кой? Естествено, че той. Хойд.

Брандън Сандерсън - Душата на императора

Душата на императора е очарователно четиво, което мога да препоръчам дори на хора, които досега не са се сблъсквали със Сандерсън. Естествено за феновете и инвестиралите в

Космера е задължително четиво.


Книгата завършва категорично и не личи по нищо да има възможности пък и планове за продължения. Това леко ме натъжава, защото много харесах Шай. Надявам се Брандън да измисли как да я вкара в бъдещи космерски истории.

За финал искам да обърна внимание на интересното и оригинално изпълнение на Артлайн. Не мисля, че съм засичал до сега книга с дървени корици… Нооо (Номер 5) на моменти става доста неудобна за четене. За мен не беше голям проблем, защото в крайна сметка и нея прочетох на английски. Да, тъй като на практика е кратка история, която е включена и в Arcanum Unbounded. Като стана дума малко накъсано съм ги чел, но ми остават две-три истории от сборника и приключвам всички издадено в космера. За Арканум ще пиша към края на Март, но дотогава има време. Днешното ревю е доста по-късно от обичайното, но пък е в духа на творбата. Следващия понеделник ще ви разкажа за “Бял пясък” отново от Сандерсън.

Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

65 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

TBR Купчина 2021