• Той

Елантрис - Брандън СандерсънЕлантрис е шестата написана и първа публикувана книга на Садерсън. Тя е част от Cosmere и действието се развива на планетата Сел. Събитията в книгата се протичат основно в страната Арелон от три различни гледни точки - принц Раоден, принцеса Сарене и гьорн Хратен.

Елантрис - Брандън Сандерсън

Елантрис е бившата столица на Арелон, преди появата на Реод (в превод Наказание)

Жителите на града са били приемани за богове и това вярване не е било далеч от истината. След Реод и последвалата мистериозна болест Шаод, която превръща хората в живи трупове, неспособни да умрат и намерят покой, Елантрис се превръща в затвор за всички поразени от това проклятие.

Нищо не е останало от величието и красотата на някогашната столица, всичко тъне в разруха и мръсотия, а улиците са пълни с полудели от глад и болка застигнати от проклятието.


Междувременно Сарене пристига в Арелон и открива, че страната в траур за принц Раоден. Заради клаузите в брачния им договор се налага да остане. Тя е подозрителна към обстоятелствата засягащи смъртта на Раоден.


Без съпруг Сарена се хвърля в политическия живот и се обвързва с група благородници, недоволни от управлението. Заедно планират да детронират краля.


Докато това се случва Хратен започва кампания, която цели да принуди целия Арелонски народ да приеме религията на Дерети. Пропагандата му включва речи, които карат Арелонците да намразят Елантрис с надеждата да ги обърне срещу собствената им религия. Освен това се съюзява с алчен благородник, който смята да постави на трона за да подпомогне собствените си цели.

Книгата е разделена на три свързани части и доказва, че можеш да имаш изграден и завършен магически свят събран в само едно заглавие.

На моменти си проличава възрастта на книгата и някои елементи могат да ви се сторят клишета, но ако се замислите за времето си са били дори иновативни.


Не е най-добрата творба на Сандерсън, което е разбираемо предвид колко рано в кариерата му е писана и все пак с чиста съвест мога да я препоръчвам.

Финална оценка: 4*


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

235 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички