• Тя

Емблематичните фарове на Галисия

Актуализирано: 2 юли 2020

Днес ще ви заведа на разходка по западното крайбрежие на Атлантическия океан, по – конкретно бреговете на Галисия, най- северозападната област в Испания.


Малко известна и не толкова посещавана от туристи, Галисия е скритият скъпоценен камък в короната на Испания.


Галисия не е космополитна, както големите си братя Мадрид и Каталуния. Тя е зелена, мистична, пази своите традиции. Бреговете и са все още диви, както когато келтите са акостирали с корабите си.


Множество фарове са осеяли цялото крайбрежие, все още функциониращи, приветстващи пристигащите кораби, лодки и круизи. Изпращащи залеза зад атлантическия хоризонт.

Те са там от незапомнени времена и лично на мен ми действат като машина на времето, която ме отвежда в по-просто времена, когато необятността на океана е била най-голямата загадка за човечеството.

В град Ла Коруня се намира фарът на Херкулес, които е най-старият функциониращ фар в света. Разположен на хълм, той е висок 55м и е символ на града.


Легендата разказва, че Херкулес е акостирал на същото това крайбрежие преди хиляди години, за да зарови главата на митичното чудовище Герион и в чест на подвига му е построен фарът.


В настоящето, фарът е отворен за посещения, а района около него е музей на открито с множество скулптури от известни галисииски артисти.


Времето минава неусетно, наслаждавайки се на вълните, които се разбиват в каменистия бряг. Отлично място за неделна разходка и пикник. А гледката е хипнотизираща. Обещавам.


Може би най-известният фар по галисииското крайбрежие е този във Финистере. Пътят до него е част от поклонническият път до Сантяго де Компостела.


Много поклонници избират да го извървят след като достигнат Катедралата на Сантяго, за да си подарят един невероятен залез за подвига си. Името на фара, както и на селцето, в което се намира от латински означава край на света.


В древността се е смятало, че това е най-западната точка на континента, а следователно след нея няма нищо. Сега знам, че това не е така. Въпреки това, когато пред очите се разкрива само безкрайната синя шир на Атлантика е лесно да си представя защо е смятан за край на познатия свят.На няколко километра в океана от град Виго се намират островите Сиес, които са защитена природна зона, както от испанското законодателство, така и от Юнеско.


Плажовете на острова са печелили не веднъж награди за най-чист и красив плаж. Разбира се, освен красиви и диви плажове, на острова има фар. Пътят до него е живописен и леко стръмен.


Пътечката се вие амфитеатрално, а след всеки завой гледката става все по-красива. От върха на фара се виждат всички острови от архипелага, както и бреговете на Виго. На острова има и къмпинг, което го прави предпочитано място за уикенд отдалечен от света на местните.


Фарът на нос Приор, намиращ се на север от Ла Коруня е друго впечатляващо с гледката си място. Нещо повече, преди много години от тук е било възможно наблюдаването на китове с просто око.


За нещастие прекомерното им избиване е сложило край на китовете в тази част на Атлантика. Самият фар се намира в зона, използвана за военни цели до преди няколко десетилетия.


Днес военните сгради са изоставени, а фарът се издига величествено на върха на стръмен хълм, подканващ най-смелите да го достигнат.

С радост си спомням за фаровете на Галисия, както и за гледките, които откриват. Очаквам с нетърпение да се върна в тази благословена земя и да открия още невероятни места.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

125 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman