• Тя

Glacier 3000

Актуализирано: апр 19

Преди малко повече от година видях една снимка от Алпите, която ме порази: Мост свързващ два алпийски върха

Моментално си пожелах да извървя висящия мост, наслаждавайки се на спиращата дъха гледка

Малко по- късно купих и билет за Женева с идеята за Алпите, моста и безкрайната гледка.  

Glacier 3000

Пътуването съвпадна и с времето за коледни базари, което даде само повече щрихи на престоя там. 

Най-лесно да се стигне до тази част на Алпите се оказа чрез агенция, от която си купих еднодневна екскурзия до Glacier 3000, включваща и коледен следобед в Монтрьо.  

Glacier 3000

Швейцария е скъпа дестинация, това е всеизвестен факт. Екскурзията струваше 135€ всичко: транспорт, лифт до хижата под върха, следобеда из Монтрьо и обратния път до Женева. Приемлива цена. 

Пътя от Женева до лифта в сърцето на Алпите е очарователен. Малки селца сгушени из алпийските поляни, дървени хижички се виждат между дърветата и разбира се, Алпите и хипнотизиращите назъбени върхове, които ни прегръщат от всички страни. 

Може би самия път до лифта е около 90 мин. не се усещат.   Станцията на лифта се намира на 10 мин от Les Diablerets, курортно селище.


Самото изкачване зависи от метеорологичните условия. Нещо, което не знаех тогава. Трябваше да чакаме може би 30 мин, за да ни дадат разрешение за тръгване нагоре.


Glacier 3000

Изглежда хижата горе я беше връхлетяла снежна буря. Когато слязохме от лифта температурата рязко спадна с десет градуса, а видимостта пред нас беше по-малко от метър.


Навсякъде по пътеката водеща към моста висяха табели забранено преминаването. Осъзнавах колко опасно може да бъде да тръгна на горе, но беше и неизбежно да не изпитвам разочарование.Бях там, на 300м от гледката, която се беше запечатала в съзнанието ми, но не можех да и се насладя. Поизчакахме час-два, но бурята не отминаваше. С природните стихии не можем да се борим.

Tръгнахме си. А на мен ми остана желанието да се върна. Не през зимата. За по- сигурно през лятото.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

21 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman