• Тя

Коледен базар в Старсбург - Част 2

Актуализирано: 22 ное 2020

Ако сте пропуснали първа част - можете да я прочетете тук.Малко забавих текста за Страсбург и впечатленията ми от града, коледния базар и целия маршрут като цяло. Хубавото е, че Страсбург е чудесна дестинация за всеки сезон.

Да, французите определено са се постарали да превърнат града в коледна столица на Европа. Но Страсбург е много повече от това. Градът е очарователен. Лично аз бих желала да го посетя и през друг сезон, за да му се насладя изцяло.


Прехода от есен към зима в тази част на Европа е влажен и мъглив. Но каменните улички на града и многобройните канали се вписват по един прекрасен начин, създавайки мистично усещане.


Представям си същите тези улички и стари сгради окъпани в слънчеви лъчи и цветя през лятото, малките кафенета разположени край каналите и разбира се местно бяло вино и сирена. Звучи ми като чудесен план за началото на есента. Защо не?


Като написах вино се сетих за едно от откритията ми на коледния им базар, а именно греяно червено вино с ром. Звучи силничко. И всъщност е. Но пък след една чаша спираш да усещаш вятъра покрай канала. Не, наистина, неочаквано добра комбинация от две напитки, които не би ми хрумнало да съчетая.Може би най–впечатляващата част от града за мен беше „ малката Франция“, което едва ли е изненада. Тази част на стария град привлича многобройни посетители за целия регион Елзас, не само за Страсбург.


Останах очарована от красотата на старите сгради с дървени греди, устояли на толкова много исторически моменти.

Отделно, същите тези сгради са целите окъпани в коледна декорация в комбинация с дървените мотиви, това е уют насред улицата.


Определено препоръчвам Страсбург по Коледа на всеки, който има нужда да си върне коледния дух или просто обича това време на годината. Старият град приютява около 12 различни коледни базара, пръснати по малките площади.Всеки базар има своя елха, декорация, щандове със сувенири или греяно вино. На входа на стария град раздават карти, за да е по- лесно намирането на конкретен базар. Лично ние не се възползвахме от тях. Предпочитахме да се губим из уличките и откриваме случайно поредното красиво кътче.


Относно цените, честно казано нищо по- специално от останалата Западна Европа. Хапнахме от специалитетите на елзаската кухня в един ресторант в стария град, точно на брега на канала – пърленка със френско сирене, местни наденички и картофени палачинки - за около 30-35 евро общо.Градският и междуградският транспорт са супер достъпни и добре организирани. Цената на едно пътуване с трамвай е 1,8 Евро. А централната автогара за междуградски и международни пътувания е в самия център на града, което я прави достъпна, независимо къде е хотела или AirBnB, където сте отседнали. Ние бяхме отседнали на 3 спирки с трамвай от центъра, което ни костваше 20 мин път на ден в посока.


Придвижването от летището в Баден Баден до Страсбург също беше сравнително лесно. Единствената по неприятна част е, че трябваше да сменим един автобус и два влака. Самата организация на транспорта между граничните градове на Германия и Франция е поразителна.


Всичко е добре синхронизирано. Автобуса от летището (284) до гарата в Баден Баден пристигна точно 30 мин преди влака, за да имаме време да купим билети, да се ориентираме с пероните и да си вземем кафе, без да бързаме и да се стресираме излишно.Втория влак го сменихме по средата на маршрута, но отново на гарата всичко беше организирано достъпно за туристи и успяхме без проблем да се придвижим до мястото, от където трябваше да хванем втория влак.


Тази безупречна организация и то на международно ниво е един добър пример, който можем да следваме в България. Всичко е направено за удобството и комфорта на пътуващите.


Маршрута, който бяхме определили за престоя ни, не успя да бъде завършен изцяло. Отложихме посещението си до Колмар, заради стачката, която започна на втория ден от престоя ни и продължава и до днес. Да! Французите не се шегуват, когато стане дума за гражданските им права.


В деня, когато планирахме да хванем влак от Страсбург за Колмар, всички влакове и автобуси бяха спрени. Имаше 1 влак рано сутрин и един късно вечер. Това беше. Покриваха минимума. Излишно е да споменавам, че билетите бяха изкупени много преди да разберем, че това е национална стачка, а там това е сериозна работа.Така, че имахме един ден повече в Страсбург, което всъщност се оказа и деня с най-хубаво време и се разхождахме с часове. Колмар остава за някой друг път и някой друг маршрут.


Намира се на границата между 3 различни страни, така че едва ли ще е трудно да го вмъкна в друго пътуване.За щастие, еднодневната екскурзия до Базел се осъществи по план. Но за този град, както и за Швейцария ще посветя отделен текст.


И така, Страсбург заслужава да бъде посетен независимо от сезона.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

136 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички