• Той

Името на вятъра - Патрик Ротфус

Актуализирано: апр 17

Крал съм принцеси от покоите на крале. Изгорих до основи град Требон. Прекарах нощ с Фелуриан и си тръгнах, като успях да запазя здравия разум и живота си. Бях изгонен от Университета на по-млада възраст, отколкото другите младежи бяха приемани. Вървял съм на лунна светлина по пътеки, за които останалите се страхуват дори да говорят посред бял ден. Говорил съм с богове, обичал съм жени и съм писал песни, които са карали менестрелите да плачат.

Може и да сте чували за мен.

Името на вятъра - Патрик Ротфус

Името на вятъра” (Ден 1) е първата част от поредицата “Хрониките на Кралеубиеца”. Книгата проследява житейския път на талантлив музикант/магьосник - Квоте.

Квоте е интересен протагонист и силно се отличава от класическите персонажи във фентъзито. Не е перфектен и чаровен принц, дошъл да спаси света от злото. Има добро сърце, но прави колосално безотговорни грешки, които вредят и на него и на близките му.


По-голямата част историята е разказ от първо лице. В началото на книгата откриваме Квоте живеещ инкогнито в малко градче, като най-обикновен ханджия. Годините му на приключения са отдавна зад гърба му и с тях привидно и желанието му за живот.

Квоте

Същинската история започва, когато ханджията е посетен от мистериозен персонаж, наричащ се “Хроникьора” - странстващ мъж, събиращ истории. Ротфус изобщо не претупва нещата. Не съм чел фентъзи книга, която да отделя толкова много време за изграждането и израстването на главен герой.

В началото на своя разказ Квоте е все още малко дете. Това не е само за няколко глави и отбиване на номера. Голяма част от книгата е посветена на ранния живот на Квоте и виждаме израстването и възпитанието му за да се превърне в мъжът, който е в настоящето.

Името на вятъра

Основната тема в книгата е Имената - което донякъде се подразбира и от самото заглавие. Те са важна част от магическата система и освен това са централна част на дълбоки философски дискусии, които могат да бъдат пренесени отвъд страниците на книгата.

Голям плюс е разнообразието от локации. Не се задържаме на едно място за повече от няколко глави и това помага на историята да остане свежа. Това решение създава необходимите условия за различни сюжетни линии.

А от време на време ей така за баланс се връщаме и в настоящето. Въпреки на моменти историята да се забавя, структурирана по този начин е много трудно да стане скучна.

Квоте и Дена

Не случайно “Хрониките на Кралеубиеца” е в челните позиции на любимите ми поредици. Не случайно и Гарджето, което по принцип не харесва фентъзи книги не се спря преди да изчете всичко излезнало.

Обещах си да не препоръчвам книги на Ротфус заради грубото му отношение към феновете, но не мога да накажа този шедьовър.

Давам напълно заслужената оценка 5* и гарантирам, че няма да останете разочаровани.


Последвайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

416 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички