• Той

Произход на фентъзито

Актуализирано: 18 авг 2020

Напоследък прекарвам повече време вкъщи и съзнанието ми не е натоварено от обичайните битовизми. Това отвори вратата за много нови теми, които хем са ми близки - хем никога не бях обмислил.

Произход на фентъзито

Днешната тема е точно такава - произход на фентъзито, като литературен жанр. Голяма част от хората биха казали “Толкин” и да приключат с темата.

Не мога да се съглася напълно с това твърдение. Фентъзито определено се дели на преди и след Толкин, но “Хобит” далеч не е началото.

Искам да ви върна около 2500 години преди формирането на Задругата и да ви припомня за Одисей.

Епическата древногръцка класика, написана около 8 век преди новата ера е с безспорно значение литературата. Това, което може би не знаете - историята е смятана от мнозина за първата фентъзи творба, писана някога.


Трудно е да не се съглася с поддръжниците на тази теория - на лице са много от класическите елементи на едно фентъзи. Имаме митични създания, обиграни персонажи и наличие на магия.

Произход на фентъзито

Дали Омир е бащата на фентъзито е тема, която все още не е категорично приключена и до днес. Въпреки противоречията е категоричен факт, че епическата поема поставя основите на това, което се превръща в стандарт за жанра.


И сега ако напълно основателно ме попитате “Е защо изобщо има спор” ще бъда задник и ще ви отговоря с въпрос - Чували ли сте за Джордж МакДоналд?


Принцесата и Гоблинът” публикувана за първи път през 1872 се сдоби с ново издание на български през 2020та година. Написал е книгата със специфичното намерение да култивира нова сфера в литературата за възрастни. Освен това МакДоналд изиграва решаваща роля в романите, които ще се превърнат в основите на фентъзи жанра.

Играл е роля на подкрепящ съветник на Луис Карол и освен това го е убедил да пусне една от най-известните му творби за публикуване - “Алиса в страната на чудесата”.

Произход на фентъзито

Влиянието му е достигнало до истории, като “Магьосникът от Оз”, “Питър Пан” и “Хрониките на Нарния”. Ако това все още не е достатъчно да затвърди мнението за безспорен принос - Самият Толкин признава, че образите на гоблините в “Хобит” са базирани до голяма степен на вече създадените от МакДоналд.


Създадох ли вече конфликт и при вас?

Произход на фентъзито

Ето я и моята позиция: Омир пише първата “фентъзи” творба в историята и култивира елементи, които се използват и до днес.

МакДоналд има ясното намерение да създаде фентъзито и вдъхновява много от основните творби в този жанр.

И двамата безспорно са допринесли много за това, което имам днес. Предвид фактите смятам, че Омир е основател на по-широкия предмет на фентъзито в литературата, докато на МакДоналд му приляга образа на основател на съвременното фентъзи.


Произход на фентъзито

Смятам ви дадох достатъчно храна за размисъл и мисля да приключа този текст сега.

Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

643 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички