• Той

Изграждане на фентъзито

Актуализирано: 23 авг 2020

Миналата седмица започнахме дискусия за кой всъщност е бащата на фентъзито. Много се зарадвах от положителната нагласа и множеството дискусии в различните групи.


Този път ще изпаднем в малко повече подробности и ще си поговорим за всички значителни литературни произведения в различните епохи Между Омир и МакДоналд.

За финал, както вече доста от вас се сетиха - ще поговорим за “Хобит” и значението на Толкин за фентъзито.


Предупреждавам ви от сега, че този текст вероятно ще бъде доста по-дълъг от предходния.

Да започнем с Легендата за крал Артур.

За първи път този образ, така като го познават масите се появява през 30те години на 12ти век. Все още има дебати дали Артур е бил реална личност от 5-6 век след новата ера.


Това обаче не е от значение за нашата тема. Вълшебен меч забит в магическа скала става притежание на млад и харизматичен мъж. Велик магьосник става негов съветник.

Изграждане на фентъзито

И това ако не е основа за фентъзи - здраве му кажи.

Няколко века по-късно сър Томас Малъри пише “Смъртта на Артур” - сборник с артурови романси. За първи път е издаден през 1485 година. Все още автори пишещи по темата използват творчеството на Малъри, като основен източник.


Сменяме век и локация. Мястото е Франция, а годината 1683. Следващото име съм сигурен, че всички сте чували - Шарл Перо. Това са историите, с които деца израстват от поколения, и смело твърдя, че Дисни нямаше да са империята, която са днес без неговото творчество.

Изграждане на фентъзито

Сега може би е време да сложа една червена точка, защото не всички са наясно, но много от детските приказки и филмчета, които толкова обичаме оригинално са доста по-мрачни.


Спящата красавица зачева от принца близнаци и чак след това се буди, а пък той вземе та ги заведе при майка му, която е канибал. Червената шапчица е сравнително същата, но няма хепи енд. Докато все още сме на по-мрачна вълна ще се възползвам да отговоря на част от въпросите, на които попадах по повод първа част. Срещнах коментари, които търсят имена, като Брам Стокър, Мери Шели и Едгар Алан По.

Изграждане на фентъзито

Преди да се превърнат в легендите, които познаваме днес - са черпили вдъхновение от Замъкът Отранто. Известен, като първия готически роман, написан през 1764г. от Хорас Уолпоул. Във второто издание на книгата даже се появява подзаглавието “Готическа история


И ето че вече се придвижихме до 19ти век и ранното фентъзи. Издадена е “Коледна песен” на Чарлз Дикенс. Обичана класика и до днес.

В същотото столетие твори още един човек, който е допринесъл с първите истории на много деца - Ханс Кристиан Андерсен. “Храбрият оловен войник” се намира в най-ранните ми детски спомени, а “Малката русалка” е любима история на поколения подрастващи момичета.

Изграждане на фентъзито

Сега обаче е време за тежката категория. За съжаление не успях да открия изобщо някога да са издавани творби на Уилиям Морис в България. Това за мен е престъпление. За първи път в неговото творчество действието се развива в изцяло измислен фентъзи свят.

Изграждане на фентъзито

Ако четенето на английски не ви е проблем и сте любопитни - опитайте се да си намерите “The Well At The World’s End”.


Издадена за първи път през 1896. Преиздадено е няколко пъти през годините, като най-значително е изданието в 2 части поместено в 20ти 21ви брой на “Ballantine Adult Fantasy series” през август и септември на 1970та година.

А по същото време, когато за децата е творил Андерсен, един друг автор е използвал фентъзи елементи за да плаши възрастните. Обожавам сборниците на Едгар Алан По.

Изграждане на фентъзито

Освен, че пише увлекателни и мрачни истории, които всеки себеуважаващ се хорър фен трябва да е чел, чудя се дали без него щяхме да се радваме на гиганти, като Лъвкрафт и Кинг. Още две имена, които са важни за хорър фентъзито. Преди да продължим към епохата на т.нар. “Модерно фентъзи” трябва да спомена и Хенри Хагард, който развива суб-жанр на фентъзито, известен, като “Изгубен свят” (Да не се бърка с “Изгубеният свят” на Дойл, но връзката я има). Най-известната творба на Хагард е “Рудниците на цар Соломон” - горещо я препоръчвам на всички.

Изграждане на фентъзито

Стигнахме до 20ти век. Започват да се издават списания посветени на фентъзито, където много от днешните легенди са започнали творческата си кариера.


Става дума за имена, като Рей Бредбъри. Знаете ли, че “451 градуса по Фаренхайт” е издадена за първи път в брой на списание Плейбой? По същото време Робърт Хауърд дава начало на може би един от най-обичаните и известни под-жанрове на фентъзито - “меч и магия”. Малко хора са чели, та дори и гледали филмите с Арнолд, но не познавам човек, който не е чувал за Конан.


Изграждане на фентъзито

Е време е - както обещах и миналата седмица - в тази част, ще си поговорим за Толкин и за “Хобит”. Но няма да е за самата книга - тя ще получи собствено ревю някъде в бъдещето. Тук искам да се съсредоточа върху влиянието на “Хобит” и “Властелинът на пръстените” върху фентъзито.


В една дупка в земята живееше хобит...

Това изречение, написано на гърба на студентска курсова работа, е смятано от мнозина за семето, от който израства плодотворното дърво на съвременното фентъзи. С него Джон Роналд Руел Толкин отваря вратата към един свят на магия, епични битки, шеметни приключения, коварство, предателство, безпределна смелост и истинско приятелство. Свят, който продължава да владее въображението на милиони читатели и до днес.

Изграждане на фентъзито

Преди да продължа искам да отбележа, че не съм фен на Толкин. Не защото не го харесвам, като автор. Просто нарочно никога не бях чел нищо негово.. И смея да се наричам фентъзи фен - грях…


Казвам го за да не решите, че съм някакъв супер запален фен, който не гледа обективно. Просто не мога да отрека и е факт - без Толкин фентъзито нямаше да е това, което е днес и не случайно се дели на епохи “Преди” и “След” Толкин. Основите, които е поставил са били развити от редица други автори, за които ще си говорим в последната част на тази поредица от текстове. Всички типични фентъзи елементи са изгладени и усъвършенствани в следствие на неговото творчество.

От този момент нататък магическите системи са започнали да придобиват структура.


Авторите започнаха да използват твърда структура за магията в творбите си и това помага на фентъзи романите да придобият популярност и да наберат необходимата инерция за да изстрелят жанра напред.


Изграждането на световете също е започнало да придобива много по-важна роля, тъй като авторите виждали успехите и предимствата на по-детайлно структуриране на локациите и митологията.

Изграждане на фентъзито

А кои са тези автори и творби, които циментират Фентъзито, като литературен жанр и допринасят - ще научите за тях в последната част на този текст. Заедно с тях ще завършим и със състоянието на фентъзито в сегашното десетилетие и ефекта върху другите среди за развлечение.


Надявам се четенето е било приятно и ненатоварващо, въпреки видимо по-големите размери и ще ви очакваме отново тук и следващата седмица за да довършим. Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

287 преглеждания0 коментари

Последни публикации