• Тя

Къде да хапнем вкусно в Ханя

Дойде време да ви дам имената на трите заведения в Ханя, които наистина ни впечатлиха със вкусна храна и добро обслужване.


Разбира се, по крайбрежието и стария град на Ханя е пълно със малки и големи ресторанти, таверни, барове и пекарни и вероятно всички, или почти всички, поднасят вкусна храна. За краткия си престой, ние успяхме да посетим няколко от тях и съм подбрала нашия топ 3:

Къде да хапнем вкусно в Ханя

Манос Таверна (Manos Tavern)


Намира се на брега на малко пристанище до плаж Nea Chora , където бяхме отседнали. Това беше и първия ресторант, който посетихме. Бяхме и доста гладни след първия ден на плажа. Не знаехме какво да очакваме, затова поръчахме смело. Говореха стомасите ни, не здравия разум. А това, което ни беше сервирано беше истинско пиршество за сетивата.


Внимание! Порциите са големи. Наистина! Критската салата вероятно беше между 800 грама и 1 кг. Местната разядка Дакос (сухар със домат и сирене) също отиваше към 400 грама. Но нашия апетит ни беше поръчал тиквички по гръцки ( още 400 грама), миди Саганаки (300 грама) и люта разядка със сирене (300 грама).


Това е много храна за двама души! Но е и много вкусна храна. Не успяхме да изядем всичко, но бяхме доста близо! Накрая, когато мислехме, че не можем повече ни сервираха десерт, комплимент от заведението с една бутилчица Раки.

Къде да хапнем вкусно в Ханя

Без съмнение, това беше най-семплият и едновременно най-вкусният десерт. Сиропиран сладкиш смело гарниран с топка ванилов сладолед и бутилка дижестив.

Всеки посетил Ханя, трябва да опита кухнята на това невероятно място.

Цена: около 33 евро. Заслужаваше си!


Крисостомос ( Chrisostomos)

Случайно попаднахме на това ресторантче, близо до една от портите на стария град. Нещо ни привлече и решихме да прекараме там последната вечер от престоя ни в Ханя. И определено си заслужаваше. Точно тук открихме пълнените цветове от тиквички с ориз.


Къде да хапнем вкусно в Ханя

Нещо като сарма, но грижливо увита в нежен цвят от тиквичка. Чисто блаженство! Другото, което ми направи впечатление беше, че сервираха хляб от квас. За десерт, задължително сервираха бутилка Раки, акомпанирана от малки бухтички с мед. Кой устоява на това?!


Заведението има малка тераса на улицата и е доста уединено.

Цена: около 25 Евро


Каики Таверна ( Kaiki)

Къде да хапнем вкусно в Ханя

Разположена на една маса разстояние от таверна Манос. И също толкова вкусно! ГЛедката е към малки рибарски лодки, каквато е и емблемата на заведението. Усмихнати сервитьори поднасят вкусен октопод на грил, гръцка салата и пюре от боб със сушени домати, пълнени цветове от тиквичка с ориз. Докато пише и се връщам назад, огладнявам!

Къде да хапнем вкусно в Ханя

Критската кухня е семпла, но с местни продукти. Залагат на качеството и това се забелязва във всяко доматче и парче хляб.

Цена: около 30 Евро


Всяка хапка беше истинско удоволствие! Вкусната храна определено е голям коз на Ханя!


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

361 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички