• Той

Какво прочетох през Януари

Доволен съм от този месец. Дано и другите вървят така.

Успях да прочета 6 книги, въпреки че ми е трудно да броя поредицата „Легион“ за повече от една.

Признавам, че съгреших и се сдобих с две нови книги – „Град от месинг“ и „Мениджмънт на живота“. Първата ми е подарък, а за втората се свързаха с мен и ако мога да напиша за нея.

Изобщо не съм сигурен къде и как ще ги вкарам в графика, но ще се постарая.

Та този месец прочетох:

Какво прочетох през Януари

Заветът: Стихия в кръвта – Валентина Игнатова


Макар и с огромно нежелание, Кирил се съгласява да прекара последната си лятна ваканция, като помага на баба си в къщата ѝ за гости в родопското село Бяла Гела. Връстниците му – амбициозният Николай и избухливите близнаци Александър и Максим, също се завръщат за началото на сезона. След години отсъствие към тях изненадващо се присъединява и приятелката им от детство Кристина, а с нея идват и проблемите.

Селото е превърнато в модерен туристически център и всеки има задължения, които ще вгорчат живота им през трите изпълнени с труд и скука месеци. Скоро обаче тийнейджърите разбират, че това лято няма да е като никое друго.

Появата на двама немски изследователи, които вярват в съществуването на древен магически култ, ще преобърне всичко. Учените въвличат младежите в търсенето на нещо, което се оказва много повече от легенда...


С голям кеф и на един дъх изчетох книгата, но имам немалко проблеми с нея.

Приготвил съм и текст по темата – "5 проблема със Заветът: Стихия в кръвта“, който ще бъде пуснат в началото на февруари.

Виждам страхотен потенциал, повече дори от този в „Софийски магьосници“, но ако авторката не реши поне част от създалите се проблеми – ще бъде провален.

Поредицата „Легион“ – Брандън Сандерсън


Стивън Лийдс, познат също като „Легион“, е мъж с уникални умствени способности, които му позволяват да живее под формата на множество различни личности едновременно. Мястото на действието се променя от познатата обстановка на Америка към древния, разделен град Йерусалим. В хода на творбата си Сандерсън засяга внушителен диапазон сложни въпроси: за същността на времето, потенциала на новите технологии и несигурната, променлива връзка между политиката и вярата. Вълнуващ, провокативен и напълно поглъщащ – „Легион“ е не само увлекателно четиво, но и храна за размисъл, поднесена от писател с богато въображение и невероятен талант.


Определено не е моята бира това. Но все пак е Сандерсън и е качеството е на лице.

Трите книги се четат за по-малко от ден. Общата бройка страници едвам достига 400.

Не съжалявам, че отделих времето, но вероятно няма да препоръчам точно тях, ако някой ме попита „Какво да прочета на Сандерсън“.


Спиращият войната – Брандън Сандерсън


Героите на Сандърсън са изключителни - особено Вашер, чиято особена връзка с неговия разумен меч е едновременно сардонична и зловеща. Мистериите на живот след смъртта, на идентичност и съдба, на политика на магията са разбулени посредством триизмерни характери. Сандърсън не само е нарисувал свеж въображаем свят и неговото общество, също така ни е дал сюжет, пълен с неочаквани извивки и обрати. В деликатна проза, забележителна с кротката си ирония, Сандърсън разказва историята на две сестри и бога, за когото са обречени да се омъжат.


Спокойно мога да се съглася, че тази книга може да бъде разглеждана, като предистория на „Летописите“ и въпреки това е и страхотна самостоятелно.

Ако сте чели поредицата за Светлината на бурята познавате Вашер, като Захел.

А този „разумен меч“ е точно същия, който Сзет разхожда със себе си.

Естествено и Хойд се появява в ролята си на разказвач.

Ревюто на книгата ще бъде пуснато на страницата на 8 Февруари – Понеделник.


Бял Пясък – Брандън Сандерсън


Легендарните Повелители на пясъка на планетата Талдаин използват тайнствените си сили, за да подчиняват пясъка на волята си по невероятни начини.

Но когато стават жертва на злонамерен заговор, най-слабият от всички тях – Кентън – решава, че е единственият оцелял. Заобиколеният от врагове Кентън намира изненадващ съюзник в лицето на Крис – загадъчна Тъмностранка, която също крие своите тайни.

„Бял пясък“ предоставя на читателите поглед към една от най-важните, до този момент непубликувани части от огромната вселена Космер, създадена от Сандерсън.

Историята е адаптирана от Рик Хоскин („Мърси Томпсън“), художник е Джулиус Гопес, а оцветител – Рос Кембъл.

Въздействащите картини и всеизвестният талант на Сандерсън в изграждането на магически системи правят „Бял пясък“ едно забележително ново произведение, на което да се насладят любителите на приключенския жанр и фентъзито.


Не е шега работа, че „Бял Пясък“ е важно попълнение за Косемра.

Това е графична новела и се чете за не повече от час-два и е задължителна за всеки, който иска да задълбае във вселената. По принцип не чета графични новели и нямам база за сравнение, но като цяло илюстрациите ми харесаха.

Крис не за първи път се появява в Космерска история и ми допада, че мога да видя как Сандерсън смята, че трябва да изглежда.

Taка приключва този книжен Януари.

През Февруари съм приготвил от купчината за последен път тази година още 3 книги на Сандерсън.


Ще се радвам да споделите на нашата фейсбук страница как е започнала годината за вас.

138 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

TBR Купчина 2021