• Тя

Kasbah Aït Benhaddou - историята на една берберска крепост

Актуализирано: янр 31

Днес ще ви разходя из спомените си, свързани с едно незабравимо пътешествие до Мароко, и по-конкретно древния крепостен град Kasbah Aït Benhaddou.

На половин ден път с джип от Маракеш, съвсем в началото на пустинния регион Уарзазат, се издига величествено, вече 10 века, Aït Benhaddou.

Kasbah Aït Benhaddou

Изграден изцяло от червени глинени тухли, крепостния град прилича на привидение на фона на пустинния пейзаж наоколо. Архитектурата е типична за тези географски ширини – тесни улички,които приличат на лабиринт между сградите, но пък остават сравнително сенчести и хладни през горещото лято и семпли сгради, където прозорците са малки, отново с цел охлаждане през горещите дни, както и да предпазват от пясъчни бури вътрешността.


А дните там наистина са горещи! Макар при нас Ноември да е късна есен, в Южен Мароко се усеща по –скоро като лято. Слънцето безмилостно напичаше, докато ние сядахме от десния бряг на река Уарзазат и се любувахме на крепостта, която се издигаше пред очите ни.

Kasbah Aït Benhaddou

Градът е построен мъдро, от лявата страна на реката, където е по-трудно достъпно за нежелани посетители, но е достатъчно близо до коритото на реката, за да може водата да напоява насажденията на живеещите.


Преди 10 века това е бил преуспяващ град, заради преминаващите търговски кервани от Сахара към Маракеш. Живеели са над 100 семейни рода, с различни вероизповедания, но в мир и разбирателство. И до днес може да се посетят храмовете, почитани от родовете живеели в Aït Benhaddou векове наред, мюсюлмански и еврейски.

Религията не е била причина за разделение между жителите на града, напротив, всеки род е излъчвал свой представител за градския съвет, където всички решения са се взимали за доброто на всички и на града.


Това е бил доста успешен модел на съжителство до средата на миналия век, когато голямо наводнение разрушава голяма част от крепостта и повечето хора решават да се преместят и да изградят на ново селището си от другата страна на реката. Днес, в Aït Benhaddou живеят само 4 семейства.


Те се грижат за поддържането на крепостта, както и за запазването на традициите и занаятите.

Kasbah Aït Benhaddou

Града е под опеката на Юнеско и често е използван като декор/фон за исторически филми. Всъщност това е основен поминък (вече) в цялата област Уарзазат. Голяма част от населението работи по изграждането на филмови декори за големи продукции като Игри на Тронове, Гладиатор и др.


Групи посетители прииждат ежедневно да се насладят на магията на този крепостен град. Аз лично, се озовах там случайно. Без да съм го планирала. На път за Сахара.


Спряхме за обяд и решихме да се разходим из древните улици на града. Попаднахме на един дядо, който продаваше рисунки с пустинни пейзажи, нарисувани от прах от чай и билки. Не бях виждала подобно изкуство досега, но много ми харесаха рисунките. Дядото беше така мил да покаже как се рисува, горейки праховете в различни нюанси. Аз останах впечатлена и до днес тази рисунка седи рамкирана у дома.

Kasbah Aït Benhaddou

Напомня ми не само за това приключение, но и за силата духа на този народ, останал верен на земята си, независимо от промените в заобикалящия го свят.

Мароко предлага невероятно културно разнообразие от Север на Юг.

Всяка неочаквана спирка си заслужава вниманието. Навсякъде се крият истории, които за нас звучат като приказки от 1001 нощ. А кой не обича да слуша приказки?


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

160 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman