• Тя

Код: Лято - Кипър

Актуализирано: май 15

Продължавам с идеите за близки летни дестинации. След Малта, идва ред и на Кипър.


Понастоящем има два различни маршрута с полети от София. Единият е към югозападната част на острова (Пафос), а другият към североизточната част (Ларнака и Никозия). Аз съм била само в североизточната част и ще споделя впечатленията си от нея в няколко реда.

Островът е по-близо до Африка отколкото до континентална Европа, така че се пригответе за горещо време. По африкански горещо. Във вътрешността на острова, далече от морския бриз е трудно да се седи на открито. Стане ли 12 часа, по улиците остават само туристи. Местните знаят, че нямат работа навън.


За щастие североизточен Кипър разполага с божествени плажове. За разлика от Малта, тук те са от фин пясък, а водата е все така кристално синя. Най-известната зона за летуване е района на Агия Напа( Agia Napa). Намира се на около час път от столицата Никозия и около 2 часа от летището в Ларнака. Според мен най-добрата опция за придвижване на острова е кола.

Ако нямате познат местен, най –добре проверете офертите за наем. Казвам, го не защото няма автобуси, а защото тези, които има не са винаги в удобно време и съобразени с крайната дестинация. Така например, повечето автобуси от летището минават задължително през столицата, преди да тръгнат към курортната част.


Аз бях отседнала в Никозия, така че , за да стигна до плажа пътувах с автобус около час в посока до Агия Напа. Има ранен сутрешен автобус, който ни оставя на самия плаж. Този за връщане е в късния следобед. Избрах Никозия, защото исках да опозная нещо повече от плажната част. Никозия има страхотен спретнат малък стар град. Идеален за разходки в прохладните вечери. Навсякъде има магазини за сувенири, както и симпатични барове.

Най-впечатляващата част обаче е граничният пункт, който се намира в сърцето на стария град и разделя града на две части – окупирана турска и гръцка част. Достъпът до турската част е безплатен, на момента се изважда дневна виза, минават се проверки и скенери и готово. Това разделение на Никозия продължава вече десетилетия наред и местните са свикнали с него. Много от населението на турската част минава ежедневно граничния пункт, за да отиде на работа в другата част. Местните са намерили своя начин да съжителстват отвъд политическите игри.


Турската част на града осезаемо се различава от гръцката. Сградите са стари и с неподдържани фасади, има типичните за турската култура пазари за дрехи, подправки и домашни потреби разтлани по продължение на улицата. Музиката, което се чува е ориенталска. Гордо в средата на стария град се извисява местната джамия, която за разлика от останалите сгради е добре поддържана и реновирана. Навсякъде има улични котки, които се радват на хубавото време.

Впечатлих се адски много от промяната на обстановката, веднага след като пресякох пропусквателния пункт. Не oчаквах такава драстична промяна. Сякаш бях пътувала във времето. След това, когато преминах обратно веднага се почувствах в Европа. Изключителна игра за сетивата.

Никозия крие бурна история из улиците си. Това е осезаемо с просто око. На час път, където са красивите плажове на Агия Напа, атмосферата е съвсем различна. Огромни хотели и резорти обгръщат плажната ивица. Всичко е ново и подредено. Чуждестранни туристи изпълват улиците, плажовете и баровете.

Агия Напа е сърцето на Кипър. А плажът Nissi beach е най-доброто от курорта. Отличен избор както за мързеливо излежаване на пясъка, така и за редица водни спортове. От единия край на плажа има малък остров, от чиито скали може да се скача в прозрачните води.


Съвсем близо до курортното градче се намират спиращи дъха скалисти брегове и гледка към Средиземно море.


Парк Нос Греко (Cape Greco national park), ни извежда от шума на плажните партита и ни предлага съвсем друго изживяване. Чуват се само разбиващите се в стръмните скали вълни, а докъдето стига погледът водата е тюркоазена. Освен с кола, има и много туристически корабчета, които предлагат обиколка на бреговете и пещерите. Откъм сушата, имаме възможността да се разходим свободно по скалите, да стигнем до самия нос на полуострова, от където се виждат водните пещери. Тук също има синя лагуна, и как иначе. Много малки лодки акостират там също. Водата е кристална и същевременно е достатъчно плитко, за да може да се виждат подводните камъни. Пълно е с малки естествени басейнчета, като частни джакузита под открито небе.


Средиземно море предлага толкова много красиви места. Кипър със сигурност е едно от тях. Ако и на вас не ви омръзва да съзерцавате безкрайното синьо поле, този остров определено ще ви омагьоса.


До следващия път, когато ще ви срещна с един спиращ дъха гръцки остров.


187 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman