• Тя

Код: Лято - Малта

Актуализирано: юни 19

Лятото е все по- близо, а с него нараства и желанието за пътуване и откриване на красиви места. В следващите няколко текста ще ви срещам с любимите ми летни дестинации в Европа. Всички те са не само финансово достъпни, но и само на 1 полет разтояние от нас.

Малта

В днешния текст ще ви разкажа впечатленията си от Малта. Бях там преди няколко години, за да отпразнувам абсолвентския си бал. Пътуването беше почти спонтанно. С месец време за организиране на престоя. Но това беше напълно достатъчно, защото Малта също е малък остров, където всичко е близо и достъпно с градски транспорт.

Малта

Отседнахме в град Слема, на 10 мин с водно такси от столицата Валета. Много приятно градче, с отлична локация. Освен, че Валета се вижда величествена на отсрещния бряг, града е близо до Сейн Джулиънс и парти улиците. Също така е отправна точка за много от красивите места на острова, за които се организират екскурзии.

Малта събира в себе си най-доброто от Европа и Африка. Да, още си спомням точно това усещане, докато се разхохдах из улиците на Валета и Слема. Сградите са в светли тонове, заради високите температури. Без островърхи покриви.По скоро жилищните сгради са семпли, изчистени форми с големи прозорци. Архитектурата е съобразена изцяло с климата, както и целия начин на живот.


Малта

Столицата Валета впечатлява с по-величествени сгради и катедрали. Емблематичен е изгледа от Слема към Валета и купола на катедралата на отсрещния бряг. Градът е чудесно място за безцелно следобедно скитане. Малките каменни улички крият много религиозни монументи и олтари, които местните поддържат и почитат. На всяка тераса с изглед към морето се намира някой музикант да озвучи момента. На площадите в стария град има кокетни заведения, където може да се опита и местния специалитет от заешко месо.Задължителна спирка е фортът Barrakka Gardens, с изглед към пристанището и Средиземно море преди залез. В миналото градините са били достъпни само за рицарите на ордена на Св.Джон. Днес те са достъпни за всички посетители, без допълнителен вход до 10 вечерта.

Малта

Разбира се, заради високите температури, през деня хората или са на плаж или търсят къде да се скрият от горещините. Но малко преди залез улиците се изпълват с живот, заведенията отварят терасите с гледка към морето, улични търговци изпълват морската алея межу Слема и Сейнт Джулиънс. Лекия солен бриз подканва към настъпващия динамичен нощен живот.

Малта

Ако обичате лудите партита и шумни заведения, Малта има много от това. Сейнт Джулиънс е известен парти дистрикт, на пешеходно разтояние от Слема. Баровете там са наредени един до друг. Музиката е силна. Напитките също. Тълпи от млади хора си прекарват добре дори насред площада. Определено беше добър избор за абсолвентското ми празнуване.

Малта

И тъй като Малта е лятна дестинация, няма как да не спомена и кристалната вода на Синята Лагуна. На час път с градски транспорт от Слема и още толкова с лодка се намира перлата на малтийския бряг - Синята лагуна. Множество фирми предлагат еднодневни екскурзии до там. Това, което направихме ние беше да отидем с градски автобус от Слема до Бугиба. От там на място си купихме билети за корабчето, с което за час стигнахме до лагуната. Водата е толкова прозрачно синя, че хипнотизира.

Малта

Веднага ти идва да скочиш от някоя скала. Важно е да отбележа, че Малта не е известна с пясъчни плажове. Те са съвсем малко всъщност. По-голямата част от плажовете, както и този на Синята лагуна са каменисти. Това е важно да се знае предварително, за да няма разочаровани лица. На плажа има няколко шезлонги под наем, но повечето хора или си носят собствени плажни сгъваеми столове или просто опъват хавлията на скалите. Да, не е най-удобнто място да се лежи с часове, но повярвайте ми водата подканва толкова настойчиво да и се радваме, че времето прекарано в лежане е минимално.

Малта

Малта е чудесно място за няколко летни дни. Предлага разнообразие от преживявания, както и много контрастна култура. Аз лично се насладих на всеки миг там, разглеждайки всичко с огромен интерес.

Очаквайте и следващият текст от поредицата код: Лято , който ще бъде посветен на Кипър.

Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

223 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички