• Тя

Коледен базар в Старсбург - Част 1

Актуализирано: апр 18

Наближава Коледа. Европа ще се облече в цветни лампички, а по улиците ще се носи аромат на греяно вино, или горещ шоколад .  За мен това означава да планирам  и организирам последното за тази година пътешествие, до коледната столица на Европа  – Страсбург


Всъщност видях снимка на голяма керамична чаша с този надпис (Noel’s Capital) в един от  блоговете и пътеводители за Страсбург и региона, който преглеждах на път за офиса.  Сега очакванията ми за града са дори по големи.  Там сезона на коледните базари е сериозна работа. Не се става Коледна столица с една елха на централния площад.  

Коледен базар в Старсбург - Част 1

Миналата  година бяхме с моя приятелка на коледна обиколка в Швейцария, по точно Женева и региона . Още там решихме да си създадем традиция и всяка година да ходим на различен коледен базар в Европа. Избрахме Страсбург  да е следващата коледна дестинация още на летището в Женева, докато чакахме полета за връщане. 

Сега е време за организиране. Това е любимата ми част. Вълнението и нетърпението от непознатото се смесват с полезна информация, разписания на влакове, подбиране на хотел, опознаване на картата на града...  Ще се опитам да подредя този процес макар много от нещата да се случват едновременно в главата ми и степенуването им да не е никак лесно. 

Полети: Има най различни нискотарифни опции.  София - Меминген и после влак; София-Брюксел + влак с поне 1 прекачване; София – Базел +влак/автобус; София – Баден Баден + автобус/влак. 

Ние се спряхме на последната. Не само заради цената (60 Евро двупосочен), но и защото разстоянието между Бaден Баден и Страсбург е около 60км. Близостта между двата града предполага повече опции за придвижване между тях. Фликсбус имат директна връзка за под  10 евро.


За нещастие билетите за него се изкупуват сравнително бързо и цената варира в зависимост от това колко скоро е пътуването.  Има и опция с влак с едно прекачване. Като времетраене е същото като с автобус.


Една идея по скъпо е *около 20 евро.   Предполагам наема на кола би бил един добър и евтин вариант също, но все още не съм шофьор и не мога да коментирам тази опция. 

Настаняване: Ето това е истинското предизвикателство. Освен, че града е супер известен с Коледните си базари и декорация, той е и Административен център на ЕС, което рязко покачва цените на хотелите.  Букинг потвърди това.


Най-евтиния *** хотел струваше 500 евро за двама за 4 нощувки.  Определено не звучи изкушаващо. Няма да  е хотел. За щастие AirBnB е много популярна опция в Западна Европа и цените са доста приемливи, дори за скъпата Франция.


След известно търсене и филтриране успяхме да намерим двойна стая на 15 мин от Стария град за под 120 Евро на човек. Отново сме в границите на приемливото.  

Идеята на пътуването ни е да се разходим из Коледните улички на града, да купим по някой подарък за себе си и близките си, да пийнем порядъчно количество горещ шоколад и греяно вино и да се приберем доволни в София.  


Точно за това безумно скъпи хотели не влизат с сметките ни. Това би било различно ако идеята на пътуването беше отдих и релакс. В такъв случай хотела/резорта наистина има ключова роля в престоя.


В настоящия случай е просто място, където да оставим багажа и да преспим след ден на разходки из Страсбург и района.  

Маршрут:  Страсбург е основната цел на пътуването, но целият ни  маршрут включва още няколко градчета с чар. Тази част на Франция крие китни малки градчета по поречието на река Рейн.


Искам да опозная възможно най-много от източна Франция за краткия ми престой там, без това да окаже влияние на цялостното прекарване. Тъй като ще имаме 4 пълни дни, идеята и е да посетим 3 града, т.е. през ден да пътуваме до близки градчета, за да не се изморим от ранно ставане и път, а същевременно да опознаем максимално района. 

Крайния маршрут включва:  Еднодневно пътуване до Базел (Швейцария) с автобус; - 25 евро отиване и връщане  Еднодневно пътуване до Колмар (Франция) с влак. – около 25 евро отиване и връщане  2 пълни дни в Страсбург 


Харесва ми как се подредиха дните. Ще са разнообразни. Всичко, което зависи от мен да бъде планирано/предвидено своевременно е направено. Останалото е въпрос на късмет

Когато се върна от там ще имам достатъчно впечатления за пост- приключенски съвети.  Светът чака да бъде опознат! 


Продължението може да прочетете тук.

Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

74 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички