• Тя

Лятно слънцестоене - Празненство по датски

Актуализирано: 22 ное 2020

Знаете ли, че Дания няма свой национален празник, така както ние в България празнуваме 3 март!?


Преди да съжалите датчаните , нека ви разкажа за впечатляващите празненства по случай лятното слънцестоене, наричано още Midsummer festive.


Съвсем целенасочено миналата година реших да празнувам рождения си ден на датска земя, докато те празнуват най-обичайния си ден от годината.


В навечерието на 24 юни хиляди датчани се събират около големи огньове, запалени за да прогонят злите сили и да отпразнуват радостта от живота заедно с семейството и общността.


Лятно слънцестоене

Историята на този празник датира още от езическите времена, когато се е приемало, че чрез огъня се гонят магьосници и зли духове.


Впоследствие на празника се дава християнски облик, съвпадайки с честванията на св. Йоан кръстител в католическия свят. Но големите огньове остават.


Те събират десетки хора около тях, семейства и приятели, които искат да споделят един щастлив миг заедно, сред песни, танци и топлината на огъня.

Спомням си, че ден преди празника бях в едно малко селце на брега на Северно море и наблюдавах как трупаха клони и дървета за предстоящия огън.


Беше внушаваща кула, може би над 10м. Издигаше се на паркинга на плажа. Селцето беше препълнено с гости за празника и всички минаваха покрай плажа, за да се уверят, че приготовленията вървят по план.


За празника няма възраст. Големи и малки носят столове и възглавници, за да организират своеобразен пикник преди големия огън. Разпъват се междусъседски маси, украсени с цветя и свещи.Навсякъде витае усещането за голям празник.

Около 10 часа, след кратка реч на кмета или някоя друга обществена личност, всички притаяват дъх в очакване на огъня. А той е повече от впечатляващ, озарява като огромна факла целия плаж, ехтят песни и смях.


По това време на годината нощите са бели в тази част на Европа. Нощ не настъпва изобщо.


А конкретно нощта на 23 юни е с розово-червен оттенък, заради огньовете, които горят до ранни зори из цяла Дания.


Датчаните са весели хора, по техен северен начин. Те ценят общността си и и се наслаждават. Бях чела доста за северния начин на живот и за ценностите на северните народи.


Още на хартия успяха да ме впечатлят със семплостта и силата на техните взаимоотношения.


Влюбих се в Дания по много причини, но определено близостта на хората и тяхното желание за споделено щастие е главната.

Тези няколко дни на датска земя бяха достатъчни, за да знам че ще се върна пак там.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

121 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички