• Тя

Лято в България - Пътека на здравето

Актуализирано: май 15

Всички знаем кои са основните забележителности за посещаване в България. Както крепостта Царевец, така и Рилският манастир, маршрута до 7те Рилски езера и триградското ждрело са добре познати на всички ни.

За това ние си поставихме за цел да потърсим не толкова известни места из България и да им се насладим. Повечето от тях са еднодневни разходки, идеални за презареждане след дълга работна седмица.

Започваме рубриката "Лято в България" с една екопътека в непосредствена близост до София.

Банкя

"Пътека на Здравето" се намира в Банкя. А до Банкя можем да стигнем лесно и бързо с междуградски автобус от София. От спирката на метростанция Сливница има няколко автобуса, които ходят ежедневно до Банкя: 47,48 и 49. Маршрутите им се различават с няколко спирки. Ние ходихме с 49.


Целия път от до Банкя беше около 25 минути. Картата за градски транспорт в София важи и за този маршрут, а ако нямате такава, то цената на билетчето си остава 1,60 лв. Автобус 49 спира точно на центъра на Банкя.


От дясно на спирката се намира градския парк. Добре поддържан. В момента се реставрира и градската баня там.


От автобуса до началото на екопътеката има 200м спускане по главната улица, минавайки покрай кметството. В случай, че пътувате с автобус 47, има спирка точно на кметството.


Няма как да се обърка началото на екопътеката, най-вече заради огромния знак, които ни посреща от далече. Пътеката е разделена на 4 нива на трудност и дължина. Съответно има маркировка за всеки маршрут.

Банкя

Най- лесния и кратък вариант е едва километър. Не представлява никакво усилие да се измине, защото се движи по добре очертани алеи и пътеки. Ние решихме да извървим най-дългия маршрут, който е 6км. Изминава се за 2 часа нормално ходене със спиране за снимки и бране на цветя.


Пътеката започва в гората, заедно с другите маршрути, но след първите 2 км горе долу се отделя и започва леко изкачване покрай вилна зона и поля. Навсякъде има цветя и се чуват птичи песни. Вървяхме и се наслаждавахме на спокойствието, което ни заобикаляше.

Банкя

На половината път горе долу има малък частен язовир със заведение, където с малко повече късмет може да се насладите на вкусен обяд. Точно до заведението има и ферма за плодове и зеленчуци, в случай че ви се яде слънчев домат или хрупкава краставица.


След язовира пътеката се спуска на дясно, следвайки широка поляна пълна с полски цветя.

Банкя

Пътеката е подходяща и за деца, защото дори в най-стръмната си част продължава да има ясен път, няма опасни или физически трудни участъци. От язовира до края на пътеката са около 2 км спускане.


Края на пътеката е до самото и начало. Ние обаче се отклонихме на самия и край към парка, за който споменах по нагоре. Насладихме се на вкусен обяд в сърцето на парка.


Много приятно впечатление остави и у двама ни китния градски площад с часовникова кула, малките магазинчета за плодове и зеленчуци и щастливите лица на местните.

Банкя

Прекрасно място за бързо бягство от София.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

116 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички