• Той

Лъжите на Локи Ламора - Скот Линч

Актуализирано: май 18

- Някой ден, Локи Ламора… - рече той - Някой ден ще се прецакаш така величествено, така напористо, така ИЗУМИТЕЛНО, че небето ще грейне, луните ще се завъртят и самите богове ще серат комети от радост. Само се надявам да съм жив, че да го видя.

- Стига, моля ти се! - отсече Локи - Няма да стане. Никога.

Лъжите на Локи Ламора

“Лъжите на Локи Ламора” от Скот Линч е първа част от поредицата за “Джентълмените копелета”.


Книгата е високо оценявана в редица уважавани тематични сайтове и често оглавява класации за препоръчителни четива.


Локи Ламора е лидер на бандата мошеници и крадци, която всички познават, като Джентълмените копелета. Името е закачливо и пасва на членовете перфектно.


Локи е отгледан още от дете да си изкарва прехраната – и то доста добра – с крадене на пари от хора, които са достатъчно тъпи, че да позволят да им се случи.

Бандата бързо ви печели с това колко са хитри и добри.


Скот Линч има остроумна и изтънчена проза, която винаги те държи настръхнал.

Персонажите са написани добре с отличителни характери и гласове. Всички имат, особено бандата, фантастична динамика и се допълват идеално.

Джентълмените са отлично изградени и много често ме караха да се смея. Години след като прочетох книгата все още използвам цитати от тях в ежедневието си.

Локи е един от любимите ми главни персонажи в поредица. Не е невероятен през цялото време, не е боец от световна класа. Той е смел и хитър.

Действието в книгата се развива в две времеви линии, вързани помежду си.

Едната е в „настоящето“, където Локи движи и развива историята, а интерлюдията в края на всяка глава много по-млад Локи запълва дупките. Изпълнението е брилянтно и идеята работи. Всичко е ясно и дава допълнителна дълбочина на историята и персонажите.


Построяването на света е на много високо ниво. Има редица черти, които го превръщат в единствена по рода си фентъзи обстановка. Архитектура и технология силно вдъхновена от ренесансова Италия и мафиотска иерархия ала "Кръстникът", от които се излива история и чар.


Понякога си мисля, че целият град е бил издигнат само защото боговете обожават престъпленията. Джебчиите ограбват простолюдието, търговците ограбват будалите, Капа Барсави ограбва и крадците, и простолюдието, дребните благородници ограбват кажи-речи всички наред, а Херцог Никованте, мине се не мине, се вдига с войската си и ограбва и лайната на Тал Верар или Джерем, да не говорим какво прави със своите благородници и със своето простолюдие.


Определено не се усеща, като дебютна история . Добре изградена и шлифована.

Заобичах тази поредица още с 1ва част.

"Лъжите на Локи Ламора" е страхотна книга на която се наслаждавам все още с поне едно препрочитане годишно. Екшъна и обратите са във всяка глава. Остроумна и хитра е. Но персонажите са това, което я превръщат във велико фентъзи.


— Не можех да вървя и бях на умиране и затова ме зарязаха… мен и много други.

— Обаче не си умрял.

— Умничък си ми ти — рече Окови. — Да се досетиш сам по толкова оскъдни свидетелства, след като живееш с мен от три години!

Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!


313 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички