• Тя

Маршрут из островите на Индонезия - Ява, Бали и Нуса Пенида

Актуализирано: 19 авг 2020

Ако и вие планирате да посетите източна Азия, вероятно знаете, че зимните месеци (Декември и Януари предимно) са най- добрите за планиране на маршрут, така че престоя да е съобразен както с климата така и с финансите.


Това е примерен маршрут за 2 седмици престой в Индонезия, включващ островите Ява, Бали и Нуса Пенида.

Индонезия и конкретно този маршрут са в списъка ми с дестинации от известно време. А сега, покрай статията успях да затвърдя в главата си какво точно искам да изживея там.


Полети: Стават все по достъпни директните полети от София за Азия, и за Индонезия в частност. Ако се купят 3-4 месеца по рано цената излиза около 1000лв двупосочен билет София-Бали-София с Катарските авиолинии.

Продължителността на полета в посока е средно между 15-20 часа, зависи от престоя в Доха.


Кога: А тази част на Азия има два сезона : сух и дъждовен. От май до октомври е идеалното време за посещение. Средната температура е около 28-30 градуса.


Нощувки: Отново, ако са запазени на време нощувките излизат между 15-20 долара на вечер в непретенциозен хотел. Разбира се, луксозните резорти от снимките в инстаграм струват една- две идеи повече.


Маршрут:

О-в Бали : Международното летище се намира в Денпасар, което е на 26 км южно от най-популярното градче на острова Убуд. Градчето е разположено в сърцето на острова., което го прави добро място за престой и отправна точка за разглеждане на целия остров.


Зоната около Убуд е популярна заради оризовите тераси (Tegalalang Rice Terraces), водопади, Пазар на изкуството(Ubud Art Market) и гората с маймуните.

Да, разхождайки се из един от парковете в центъра на Убуд, може да попаднете на маймуни, които скачат от клон на клон или хранят малките си. Нормален маймунски живот. Самият парк е част от джунгла и е изключително красиво място за разходка.


Има вход, както почти всяка забележителност на острова. Все пак се изхранват от туризъм.


Pura Gunung Kaw (32км от Убуд) е археологическо съкровище за любителите на древни култури. В миналото местното население е изсичало храмовете и домовете си в камъните директно. Днес са запазени част от тях и са отворени за посещение.

Kanto Lampo е един от най-красивите водопади в Бали. Намира се на около 11км източно от Убуд.

На острова има множество разпръснати водопади. Повечето от тях са на около час път с кола или скутер и могат да се закупят организирани екскурзии.

Saraswati Temple - храм в центъра на Убуд, който е добре скрит между сградите, но вътре се открива спокойствие сред водни лилии. И входът е безплатен!

О-в Нуса Пенида: малко островче, на 40 мин с лодка от пристанището в Sanur . Ако сте любители на природата и дивите , непокътнати брегове, това е мястото да останете с отворена уста.

Може би най-известната снимка от Бали е точно от плажа Kelingking, намиращ се в западната част на острова.

Снимката от висока спира дъха, но също и слизането към самия плаж. Стръмна пътека води надолу и отнема около 40 минути.

Crystal Bay е друг невероятен плаж на острова, идеален за шнорхелинг.

Като цяло Нуса Пенида предлага множество красиви плажове и е идеално място за еднодневна екскурзия от Бали. Много местни туристически фирми предлагат пакет включващ транспорт до там и обратно, обяд и разбира се, разходка из най-популярните места . Цените са около 50-70 долара.


Остров Ява:

На остров Ява се намира столицата на Индонезия – Джакарта. Това е и най-населения остров в страната. Мястото, което лично мен най-много ме заинтересува е град Yogyakarta, както и храмовете около него.


Градът има международно летище свързващо Куала Лумпур , Сингапур и Бали с тази част на Индонезия.


Също има удобни влакове между столицата и Yogyakarta.

Трите най-забележителни места за посещение са:

Borobudur , намира се на 90 мин от града. Това е най-големият будистки монумент в света.

На около 2 часа път от него се намира хиндуисткият комплес Prambanan, които има 3 отделни храма. А размерите му са не по-малко впечатляващи. Изобщо мащабното строене на храмове в тази част на света не е за подценяване.

Могат да се закупят комбо билети за двата храма, за около 35-40 долара.

Sumur Gumuling или подземната джамия.

Звездата на маршрута е Бали, така е, но моето любопитство ме кара да искам да видя повече от вече популярното в инстаграм. Да , не се съмнявам, че местата са уникално красиви. Но това, което ме кара да отида на другия край на света е културата. Така различна от нашата, от европейската. Пъстра и жива. Запазена дълбоко в джунглата, между скални храмове и водопади.

94 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman