• Тя

Лято в България - Морски ботанически градини

Актуализирано: юни 20

Лятото е в разгара си, макар и понякога времето навън да не е на това мнение. А аз продължавам поредицата „Лято в България“ с една разходка из ботаническите градини по Северното черноморие.

Морски ботанически градини

Ботаническата градина в Балчик е добре известна на всички. И напълно заслужено. Градината съществува от 50-те години на 20 век, като част от „Архитектурно-парков комплекс Двореца“, намиращ се в непосредствена близост до морето. Тук се намира и втората най-голяма колекция от кактуси в Европа, след тази в Монако.

Друг известен цветен кът е Божествената градина, където цветни килими и високи кипариси си правят компания. А за разкош минава и малко поточе между дръвчетата.

Морски ботанически градини

Растенията и архитектурата на комплекса се допълват в невероятна хармония. Различните цветни кътове са свързани помежду си със стълбища, мостчета, пътеки и арки. Трудно се определя коя е най-красивата част от градината, защото всяка една пленява с цветове и аранжировка.


Често ботаническата градина се наема за сватбени церемонии или фотосесии и това не е никак учудващо. „Храмът на водата“ е като част от приказка със своите арки и висящи растения.

Морски ботанически градини

А ако сте достатъчно любопитни, няма как да пропуснете и скрития 25 метров водопад.


Чудесно място за следобедна разходка, когато стават най-красивите снимки.

Цена: 14 лв (за целия комплекс)

Работно време: 08.00-20.00

Морски ботанически градини

Както казах в началото на текста, ще ви срещна с ботаническите градини по черноморието. Да! Тази в Балчик има свой по-малко известен брат, който обаче не отстъпва по красота на своя брат.


Университетската ботаническа градина – екопарк – гр. Варна, е създадена през 1977 г. на територията на бивш разсадник, а от 11 май 2002 г. е отворена за посещение като първия в страната екопарк.

Достъпна е както с личен автомобил, така и с градски транспорт от Варна №209, 309, 409, които може да хванете на Катедралата.

Морски ботанически градини

Ние отидохме сутринта, за да имаме достатъчно време да се разходим и насладим на розариума, колекцията от ириси, лилии и кактуси.

На територията на екопарка се намират и няколко археологически находки от 2-4 век: „Римска гробница”,„Делвите”, „Римска вила“, достъпни за посещение.

Морски ботанически градини

Това, което ми направо страхотно впечатление беше широките тревни площи, по които свободно тичаха и играеха деца, както и обособените пикник зони.

На входа на градината има малко павилионче, от където си купихме растения и разсад от градински храсти, произведени в оранжериите на Университетска ботаническа градина. Цените за цветя, както и за вход са символични.

Доволни от разходката и с цял куп нови растения за дома си тръгнахме по обяд.


Спирката посока Варна е на 10м от входа, така че не се налагаше да пренасяме саксиите много.

Вход: 4 лв


Цена растения: между 1-5лв/бр.


Работно време: 08.00-18(19).00- в зависимост от сезона.

Морски ботанически градини

Много пъти съм посещавала, както Варна, така и северното черноморие, но останах много приятно изненадана от екопарка, за който не знаех нищо до тогава.

Навън е време за преоткриване на родината.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

92 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички