• Тя

На сляпо в Будапеща

Актуализирано: 2 юли 2020

Днес ще ви разкажа за едно изживяване, което дълбоко ме развълнува. Става дума за blind experience. Няма нищо общо със срещи на сляпо с непознати. Това не ме вълнува никак.Съвсем случайно попаднах на статия за интересни и неочаквани атракции в Будапеща, тъкмо преди едно предстоящо пътуване натам.


Наред с градските бани и величествената гледка от крепостта се споменаваше и за място, което организира групи, за да ги разходи на тъмно в различни тематични стаи, симулиращи животът на един незрящ човек.


Разбира се, стори ми се безкрайно интересно, невиждана (буквално) възможност за нова гледна точка.

Изживяването на сляпо в Будапеща се организира от организацията на незрящите хора в Унгария.


Идеята е, от една страна, ние хората, които сме благословени с виждащи очи да се пренесем и поставим на мястото на тези, които нямат нашия късмет.


От друга страна това дава шанс на много незрящи да изкарват прехраната си, разказвайки за трудностите и премеждията, с които ги среща всеки ден живота.


Самата сесия трае 1 час. Първите десетина минути, докато се събере групата изцяло нашият водач и запозна със статистиката свързана с незрящите хора в Унгария, преподаде ни бърз урок по брайлова азбука и ни даде ценни съвети за, това което предстои.Съвет номер 1: Ходете близо до стените, докато свикенте с тъмнината, за да имате опора и да избегнете паниката.

Съвет номер 2: Не ръкомахайте на тъмно, защото може да нараните някого.

Съвет номер 3: Дръжте едната си ръка пред очите като предпазна мярка.


Тези съвети наистина бяха практични, но нищо не можеше да ме подготви за изживяването. Беше непосилно да си го представя.


Наредихме се в колона от 10 души и водача ни поведе към тъмната част. Отвори една врата, но вътре не се виждаше нищо. Само мрак. Влязохме бавно и вратата се затвори. Мрака ме погълна напълно.


Никога не бях стояла в такава тъмнина до сега. Беше гъста и лепкава. Нямаше нищо, нищичко, което да проблесне в далечината и да подскаже, че има светлина някъде. Обзе ме паника. Цялата се вцепених от ужас.


Не бях сигурна, че ще успея да направя и една крачка напред. Цялото ми същество искаше да се обърне и да излезе през вратата, която все още беше на няколко метра зад мен. Но дори за това нямах сила.


И тогава чух гласа на водача, подканващ ни с малки стъпчици да тръгнем напред, следвайки гласа му. Гласът му звучеше толкова спокоен. Той беше у дома си, нищо от това не го плашеше. Неуверено всички тръгнахме напред, следвайки гласа.


Стаите през, които минавахме пресъздаваха света навън, с всичките му шумове и аромати. Опитвахме се да отгатнем по шума къде се намираме. Чувахме преминаващи бясно коли, сякаш на сантиметри от нас, опитвайки се да пресечем улицата.


Бяхме на пазара, където с опипване търсехме точните плодове и зеленчуци, които ни каза водача. Тези игри на сляпо, успяха да ме отпусант много бързо, може би защото ангажирах с тях съзнанието си и забравях да мисля, че изобщо не контролирам ситуацията.


Една от стаите имитираше музей, в който всички търсехме конкретна статуя. Оказва се, че в пълен мрак да различиш статуя с кана за вода от такава с меч беше цяло предизвикателство.

Времето мина много бързо. След първоначалния ужас, сякаш всичко потръгна и не усетих как сме минали целия лабиринт от стаи. Неусетно успях да съсредоточа останалите си сетива, така че да компенсирам липсващото зрение. Нямам обяснение как се случи. Може би е първичен инстинкт.

Когато излязохме на дневна светлина се почувствах у дома. Несравнимо чувство.

Силно препоръчвам този вид експерименти, които ни вадят от комфортната и зона, макар и в защитена среда. Обогатяват душевно и емоционално.


В София малко повече от година имаме подобно изживяване. А именно, вечеря на сляпо, в ресторант. Планувам в близко бъдеще да се впусна в това приключение, опитвайки се да отгатна какво има в чинията ми.


Споделям линк, от където всеки може да научи подробности и да заяви интереса си: https://www.lathatatlan.hu/en/home/


Останете любопитни към света!


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

128 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman