• Тя

Най-скучните летища в Европа

Актуализирано: апр 19

Летището е неизменна част от всяко пътуване. Времето прекарано в мотаене из него също. Аз съм от хората, за които летището освен чисто транспорта функция, трябва да има и комерсиална такава.


Трябва да е многофункционално, да предлага достатъчно разнообразие от кафенета, ресторанти и магазини, зона за отдих и за пушачи, зона за работа.

И пространство. Да не се бутат пътуващите един в друг заради тесните коридорчета.


Престоя на едно летище е част от цялостното изживяване на едно пътуване. Летището е и част от дестинацията и неговия вид изпраща послание, толкова силно, колкото и някоя забележителност в района.


Била съм на достатъчно летища, за да си позволя да класирам 4-те най-нефункционални и скучни летища през, които съм минала до момента.


Най-скучните летища

Летище София: Докато единият терминал е реликва от соца, другият е лъскав и с достатъчно пространство за пътуващите да се разминат. Това, по което си приличат обаче е липсата на каквато и да е мултифункционалност. Няма интересни магазини, нито зона за хранене дори.


Времето, което всеки пътник прекарва в мотаене из един терминал преди полет средно е около 40 мин. Е, това са толкова изпуснати възможности от бизнес гледна точка и за двата столични терминала.


Магазините, които се броят на пръстите на едната ръка, дори не привличат визуално да бъдат посетени; не подканват към харчене за подаръци в последния момент, алкохол или цигари( най-често правените покупки в подобни моменти).


Пространството на новия терминал не е усвоено изобщо. А старият изпълнява функция на машина на времето. Общо взето, да се радваме, че имаме летище и полети от него. С това се измерва успеваемостта на „Враждебна“.Летище Нюрнберг : Самото летище е лесно достъпно с метро от центъра на Нюрнберг. На вид подобно на софийското, но една идея по-съвременно. Също толкова празно откъм магазини и заведения.


Вероятно защото е ползвано предимно за нискотарифни полети. Има малка книжарничка, където могат да се намерят книги на най-основните европейски езици. Служителите говорят добър английски.


Баден Баден/ Карлсруе: Може би най-тъжното летище, на което съм била. Съвсем сериозно. Има около 10 изхода. И един duty free магазин, точно след проверката на багажа. Един.


Най- забавната част е, че ние източноевропейците трябва да минем паспортен контрол, след който няма достъп до магазина. Ако се усетиш на време да го посетиш, браво. Ако не, ще гледаш от далече и толкова.


Дори не искат да пазаруваме от магазина, бързат да ни проверят паспортите, да ни преброят и затворят на сигурно пред изхода за полета. Качествен немски контрол. Английският език е мираж.


Дори на гишето за информация, където дават разписания на автобуси и карта на града.Това, с което ще запомня това летище си остава отношението към пътуващите. Машинално. А към източноевропейците, ледено.


Летище Анталия: Летището се използва предимно от чартърни полети претъпкани с all inclusive руски и английски туристи. Предполагам това е причината да е нереалистично скъпо.


Да, има някакъв арсенал от заведения и магазини, но те са толкова надценени, че ако имаш малко здрав разум няма да се изкушиш от магнит за 10лв и ключодържател за 15лв.


Ако идеята е туристите да оставят и последната си турска лира на турска земя, то това е много успешна стратегия.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

76 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman