• Тя

Най-впечатляващите летища в Европа

Актуализирано: 2 юли 2020

В предната си статия споменах кои са основните критерии, по мое мнение, едно летище да се нарече функционално за пътуващите.


Изброих и най-ограничените в този аспект. В този текст, ще споделя кои са най-функционалните и добре организирани летища, на които съм била досега.


Най-впечатляващото летище в Европа за мен е това на Амстердам (Шипхол).

Огромно. Международно. С характер. Представящо културата на Нидерландия. Отнема около час вървене да се обходи цялото, но вниманието е заето от цветарските магазини претрупани с лалета, международни книжарници, барове за премиум коктейли, ресторанти, магазини за дрехи, бельо и козметика.


Има тераса за пушещи. Мини градина с храсти и цветя на открито. Зона с интернет за работещите между полети. Табла за заминаващите полети навсякъде.


Това за мен е отличен пример за това как едно летище трябва да се използва. Как пространството е усвоено във всяко отношение. Истина е, че холандците са пионери в това да отвоюват земя от морето, но това неизменно ги е научило и как правилно да я използват.Хийтроу е другото летище за пример в Европа. От години е едно от най-натоварените, но това съвсем не пречи то да бъде и пример за място за отдих между полети. Минаха няколко години от последното ми преминаване през него, но още помня изумлението си от терминал 3, през който летях.


Имах усещането, че съм в лъскъв търговски център, от който междудругото преминават самолети. Тези две функции се допълваха балансирано, без да си пречат.Ел Прат Барселона е третото международно летище, от което имам страхотни впечатления. Преминаването през задължителните проверки става бързо и организирано. А вътре, подобно на горните две е една смесица межу търговски център и терминал за полети.


Това, което ми направи впечатление беше разликата между терминала за нискотарифни полети и национални превозвачи. И в двата случая терминалите са организирани така, че пътуващите да са доволни от престоя си. В случая на нискотарифния терминал, обаче, всичко е доста по –обрано и ограничено.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

138 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman