• Тя

Подготовка за Тайланд

Актуализирано: мар 29Последните няколко месеца се занимавах с подготовка на двуседмично пътуване из Тайланд. За сега, това е най-мащабната организация, която съм правила. Идеята да посетя Тайланд е в главата ми отдавна и ето, че дойде ред да я осъществя.

Всичко започна, естествено, с купуването на билети. Това беше най- бързата и лесна работа свързана с организирането на пътуването. За по- малко от час сравних цените на различните опции за полети и дати, поинтересувах се от условията на авиокомпаниите и се спрях на София - Доха - Банкок с катарските авиолинии.


Доста прилични цени - 3 месеца преди полета излязоха по 900 лв. на човек. И то в сезон. следващите няколко дни просто се наслаждавах на мисълта, че се случва. Вълнувах се. И съвсем естествено започнах да търся информация за различни маршрути.


На път за офиса в метрото четях статия след статия, блог след блог. Така около две седмици след закупуването на билетите и събирането на достатъчно информация съставих маршрут.Той ще ни отведе на разходка в космополитния Банкок, после с нощен влак ще направим дълъг преход на северозапад към Чианг Май и джунглата, далеч от шума на бързо развиващата се столица.


Планът е там да се насладим на вкусната тай кухня докато обикаляме множеството храмове пръснати из целия град. С малко повече късмет се надявам да успеем да организираме и разходка из джунглата. За момента не смея да прогнозирам дали това ще се случи.


Нямам опит с джунглите и предпочитам на място да се ориентираме и разгледаме различните опции. Последната спирка от маршрута е крайбрежието на Краби. Известно с красивите плажове и малките острови пръснати в близост до брега.


Това място ми се струва отлична опция за завършване на едно дълго чакано пътешествие. А и никога не е прекалено рано да започнем да събираме тен.

Имаме маршрут. Супер! Частта с настаняването и търсене на добър хотел на приемлива цена е най- неприятната за мен. Отне ми цял уикенд и всички електронни устройства, с които разполагам за да мога да виждам всичко едновременно и да не объркам някоя дата. Това беше основно притеснение.


Разчертах си и лист А4 с датите на него, старомодно, но ефективно. Общо взето престоя в хотели в двата града се движи между 25-40 лв на вечер. Разбира се, става дума за малки хотели, не известни вериги и резорти.


Но в крайна сметка, всичко от което се нуждаем е място, където да нощуваме и оставим багажа си.

Много ни хареса идеята да пътуваме с влак нощем и да посрещнем изгрева на път. Освен това така пестим време и пари от още една нощувка в Банкок.

Полетите между Банкок и Чианг Май не са скъпи, около 30 долара и ако някой не харесва влакове тази опция е абсолютно валидна. Множество нискотарифни компании летят между тези два града ежедневно, което е и причината за тънките цени.

За втория преход между Чианг Май и Краби ще летим с airAsia. Полетът е около 200 долара с 20 кг багаж, което е окей предвид факта, че двата града се намират в противоположни посоки и ги делят 1500 км. Интересен факт е, че престоя в Краби в бунгало на пешеходна дистанция от плажа за седмица излезе по- евтин от полетите между Чианг Май и Краби.


Българските граждани се нуждаят от виза за Тайланд. Процедурата по издаването й е чиста формалност. Попълва се една бланка, плащат се 70лв и след два дни е готова. А консулството е на 5 мин от метрото на НДК. Отварят в 10 сутринта и ако сте там точно в 10 има шанс да минете за 15 минути с попълването на документите. Виза може да се извади и при пристигането в Тайланд на летището,но е една идея по- скъпо.Така написано не изглежда голяма работа да се организира пътуването, но истината е, че прекарах немалко време в проучване. Това е задължителна част, за да може очакванията ни за пътуването да са реалистични от една страна и да успеем да разгледаме всичко, което сме запланували.


Наясно съм, че може всичко да се предвиди или планира с точност. Това, което правя е да си нахвърлям имена на местата, които е хубаво да посетим във всеки район.


Най- вече защото ако ги нямам написани няма да мога да ги произнеса и открия на картата. В идеалния вариант ще разполагаме с време за безцелно мотаене и разглеждане на равно с планираните обиколки.


Определено съм доволна от организацията, която спретнах. От другия край на света направих, каквото можах. Със сигурност ще има изненади и непредвидени ситуации, но те са част от преживяването.


Сега се качваме на самолета!


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

560 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman