• Той

Популяризиране на фентъзито

Актуализирано: 23 авг 2020

Няма да се бавя изобщо и ще гледам този път да съм по-кратък.

Популяризиране на фентъзито

Произход на фенъзито Изграждане на фентъзито


Започвам не с автор, а списание - Ballantine Adult Fantasy. Вече го споменах съвсем накратко в предната част.

Американско издание, пуснато в зората на 70те и в отговор на популярността на творчеството на Толкин. Списанието събира трудно откриваеми творби и ги предоставя на широката публика на достъпна цена. Издават го между 1969 и 1974.

Популяризиране на фентъзито

Признавам си - завиждам и ако има достъпен еквивалент в България щях веднага да се абонирам. В броевете присъстват творби на Дансени, Лъвкрафт, Уилям Морис, Уилям Хоуп Ходжсън и редица други фентъзи автори. Голяма част от тази поредица текстове се върти около “Кой е първи”. Една абсолютно безспорна първа позиция, която се нарежда сред най-важните моменти във фентъзито идва през 1977 година с “Мечът на Шанара” на Тери Брукс.

Това е първата фентъзи книга, която попада и в последствие оглавява класацията на Ню Йорк Таймс за бестселъри.

Всъщност понастоящем Тери Брукс е написал 23 Бестселъра и е един от най-продаваните фентъзи автори.

Популяризиране на фентъзито

Шанара е поредица, до която толкова искам, но надали някога ще прочета. И смятам, че не съм само аз с този проблем. От заветната първа част към днешна дата има издадени 34 книги, разделени в 11 трилогии и освен това книга номер 35 се очаква да бъде издадена след 2 месеца. Гледах сериала - симпатичен е. Книгите обаче.. хем вероятно е трудно да се съберат, особено по-ранните издания, хем това е сериозна инвестиция на пари и време. Вероятно ще трябва да посветя цяла година на Шанара. Може би един ден…. От 80те напред фентъзито вече отдавна е надминало по популярност и продажби братовчед си - фантастиката.

Историите на Пратчет от Светът на диска редовно стават бестселъри.

Към днешна дата има издадени над 40 книги в тази вселена.

Популяризиране на фентъзито

За незапознатите, колкото и да се съмнявам, че има такива:

Действието се развива на плоска планета, която е положена върху гърбовете на четири слона, които пък от своя страна са стъпили върху корубата на костенурка. Историите на пратчет имат силен комедиен вкус и често даже са пародия на фентъзито. Една друга ключова поредица, която вече съм споменавал, че е в плановете ми за тази година е Колелото на времето.

Робърт Джордан е определян, като духовен наследник на Толкин. Не харесвам такъв тип сравнения и не се нагърбвам да твърдя такива неща. Факт е, че “Колелото на времето” е задължително четиво за фентъзи феновете. Интересно наблюдавам от приятели и познати, пък и дискусии в интернет разнообразие от мнения и впечатления.

Планирам в близкото бъдеще и ако времето ми го позволи да напиша ревю за първата част от поредицата - “Окото на света” и там ще задълбаем подробно в историята и качеството на книгата.


Преди да завършим хилядолетието и в самият му край излизат две книги, които ще променят не само фентъзито и литературата, но и целия свят.

Нека го караме по хронологичен ред. Датата е 6 Август 1996 година. Аз съм 4 годишно момченце, което изобщо и не подозира, че случилото се днес ще има огромен ефект върху поп културата след едва 15 години.

Популяризиране на фентъзито

На този ден е публикувана книгата “Игра на тронове” на Джордж Р. Р. Мартин. Още следващата година се радва на номинации за престижни литературни награди, но чак през 2011 година след излъчването на първи сезон на екранизацията на HBO става и бестселър.


Не обичам да се заричам, но толкова много вече е изписано по темата “Песен за огън и лед”, че се съмнявам някога да видите нещо и от мен.


Година по-късно и с много по-бърз ефект върху обществото и културата. Към днешна дата Хари Потър на Дж. К. Роулинг е най-продаваната поредица в историята, като са изминали 13 години от излизането на последната книга.

Популяризиране на фентъзито

Няма нищо изненадващо, че поредицата е сред любимите ми и също е малко вероятно да напиша каквото и да е за нея впредвид колко много е вече написано и казано. Все още вярвам, че мога просто да напиша “Хари Потър” и нито дума повече и всички ще са наясно за какво става дума. 2001 година се случват две много важни събития - на голям екран се появяват първа част на Хари Потър и първа част на “Властелинът на пръстените”. Всеки от двата филма носи приходи гонещи милиард долара.


Това е не само огромно постижение за Холивудска продукция, но само до преди година-две фентъзито е смятано за бокс офис отрова. Този успех дава кураж и надежда 10 години по-късно да се екранизира и “Игра на тронове”. 8те сезона носят над 2 милиарда приходи на HBO. Това са непосилни цифри за повечето сериали. Тези 3 продукции са портата към фентъзито за много от читателите днес. В момента се пишат нови творби и се създават много вселени. Някои от вас вече знаят, че съм фен на Сандерсън и създанета от него Cosmere вселена. Рано е да говоря по тази тема, но последните години фентъзито претърпява промяна и развитие. Ще видим докъде ще стигне и новите върхове, които ще покори.

Популяризиране на фентъзито

С малко повече късмет в края на десетилетието ще се върнем към тези текстове с препратки от “Историята на фентъзито - част 4”


До тогава - надявам се този текст ви е бил интересен и ще се радвам да се върнете отново следващата седмица, когато ще ви представя един по-различен текст от обичайните на страницата - свързан с писането на блог и плановете ми за бъдещите текстове на страницата.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

196 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички