• Той

Последната империя - Брандън Сандерсън

Актуализирано: май 18

"Последната империя" е първа книга от оригиналната трилогия "Мъглороден" на Брандън Сандерсън.


Епохата в която се намираме е аналогична на късно средновековие. Скадриал е изключително неприветливо и невзрачно място. Пепел се сипе непрестанно от небето, всяка растителност е кафява и свръхествена мъгла закрива пейзажите всяка нощ.
Това неприятно настояще, което откриваме в началото на книгата е ежедневието през последните хиляда години, благодарение на безмилостния „Лорд владетел”, който управлява Последната империя от хиляда години насам, като безсмъртен тиранин и божество.   


Обществото е разделено на две части – Благородниците, за които се смята, че са потомци на приятелите и съюзниците на Лорд Владетеля и зверски потиснатите наследници на враговете му наречени Скаа

Магията е ключова част от „Мъглороден” и основната дисциплина е Аломантия, която представлява поглъщането и изгарянето в организма на определени метали, като с това действие аломансъра получава различни свръхестествени сили. Способностите се предават по генетичен път при благородниците, но се срещат и при някои Скаа, защото представителите на висшето общество не могат да си го държат в гащите.   


Обикновено аломантите могат да използват една сила, обвързана с един метал, който могат да горят, но в много редки случаи се появяват и т.нар. Мъглородни, които могат да използват силите от всички метали.

Някога един герой се възправил, за да спаси света. Млад мъж със загадъчен произход отправил храбро предизвикателство към мрака, който се спускал над този свят. Но се провалил. 

Хиляда години по-късно светът е пустиня от пепел и мъгли, управлявана от безсмъртен император, наричан лорд Владетеля. Всеки опит за съпротива завършва печално. Но надеждата оцеляла. Надежда за края на империята и дори за гибелта на самия лорд Владетел. 

И ето че в наши дни един брилянтен ум подготвя ново въстание — такова, което зависи изцяло от неговата хитрост и необичайни способности и от помощта на невероятна героиня, дете на улицата, която трябва да овладее изкуството на аломантията, могъщата сила на Мъглородните.

Всеки един от персонажите в Мъглороден е прекрасно изграден със собствен характер и набор от умения. Трудно е да не заобичаш цялата банда, а Лорд Владетеля е сред любимите ми антагонисти в книга.


Тук ще ви представя само тримата основни играчи, тъй като текста вече изглежда доста дълъг и бих желал да имате удоволствието сами да срещнете и опознаете групата на Келсайър и различните персонажи и същества обитаващи Скадирал. 

Последната империя

Вин – Главния герой в историята. 16 годишна Мъглородна Скаа с изключително труден живот, изпълнен с предателства и насилие. Тя е най-новото допълнение в бандата на Келсайър и ключов играч в плановете му да разруши последната империя и да убие Лорд Владетеля. 

Келсайър – Колкото гениален, толкова и побъркан от злоба и жажда за отмъщение.   Наставник на Вин и лидер на създадената от него банда с единствена цел разрушението на последната империя. 

Лорд Владетеля -  Безсмъртния и самопровъзгласил се за Бог на последната империя, който се смята, че е спасил човечеството преди хилядолетие и е докарал света до сегашното му състояние.

Да унищожиш империя и убиеш божество си е доста трудна задача.   Плановете на Келсайър включват цялостното сриване на икономиката, манипулиране на различните благороднически домове с цел между съюзническа война, организиране на Скаа въстание и сдобиването с тайно оръжие, което може да убие божество. 

Тайни срещи, кражби, шпионаж и постоянното напрежение от залавяне и пълен провал.  Моментите на спокойствие са редки и кратки.  

Не мога да изпадна в подробности за развръзката без да издам развитието и завършека на историята.  

Ще кажа само, че книгата постига прекрасния баланс между да завърши започнатата история и да загатне за потенциалното продължение. На самия финал не остава чувство за недовършеност или празнота.  

Аз бях от хората, които се запознаха със Сандерсън на доста по-късен етап от творчеството му и ясно виждах разликата.


Това е една от първите му издадени книги и определено си личи. Не е най-добрата му творба и има дребни забележки, но това не отнема по никакъв начин от преживяването. Последната империя е страхотно начало на една многообещаваща поредица, която горещо препоръчвам.  


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

357 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички