• Той

Сияйни слова - Брандън Сандерсън

Актуализирано: юли 7

„Сияйни слова“ от Брандън Сандерсън е втората книга от поредицата „Летописите на светлината на бурята“. Всичко, което „Пътят на Кралете“ направи добре – продължението прави още по-добре. Не съм бил толкова инвестиран в история от времето, когато излизаха нови части на Хари Потър. Изядох чудовищната 1000+ страници книга с престъпно дребен шрифт за няколко дни.


Сияйни слова - Брандън Сандерсън

Историята продължава да бъде показвана от перспективите на Каладин, Шалан, Адолин и Далинар. Този път няма проблем с по-слаби моменти и персонажи. Забавянията в „Пътя на Кралете“ при смяна на персонаж са напълно отстранени. Дори и интерлюдията този път бяха страшно интересни и не ми се искаше просто да ги прескоча.Каладин е страхотен персонаж и редица от изпъкващите моменти са свързани с него.

Приятно е да се види, че наистина се е развил след преживяното в предишната книга и се фокусира върху връзките, които е започнал да гради. Грижите, които полага за Четвърти мост, връзката му със Сил и най-вече отношенията му с Адолин и Шалан са радост за душата.Освен духовно виждаме и кариерно развитие за Каладин.

Той е назначен за капитан на кралската стража и това носи нови предизвикателства и конфликти, както със заплахите отвън така и с вътрешните му демони.

Шалан е най-приятната изненада. Вече не е на границата на съпортващ персонаж и се превръща в истински главен герой. И при това шокиращо – интересен.


Връзката, която развива с духчето Шарка и способностите, които открива и развива вкарват истински смисъл в съществуването й.

Сияйни слова - Брандън Сандерсън

Подобно на Каладин тя също получава предистория под формата на спомени и това постига същите успехи. Така нужната дълбочина на персонажа е най-накрая на лице.


Освен това в „Пътят на Кралете“ тя беше сравнително изолирана от останалите основни играчи заради географската локация, но този път пътищата им се пресичат, тъй като отпътуват с Ясна за Пустите равнини.


За феновете, които обичат да задълбават има много намигвания и препратки към Космера и появите на Хойд.


Сияйни слова е изключително добре написана книга, с перфектно темпо и купища запомнящи се моменти. Светът, който Сандерсън създаде е поглъщащ и пълен с дребни детайли.


Представлява вълнуващо и понякога непредвидимо четиво, изпълнено с епични битки, дуели, предателства и изчерпателна история и предистория. Оригинално фентъзи усещане и перфектна магическа система.


Силно продължение на страхотна първа част и многообещаваща поредица.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

120 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички