• Тя

Сантяго де Компостела

Актуализирано: апр 18

Сантяго де Компостела е малко градче в Северозападна Испания, с огромно значение за католическия свят.


Катедралата, която гордо и могъщо се издига от сърцето на стария град вече над 800 год. е третата по важност за християнския свят. Една от причините е поклонническият път Ел Камино , който привлича десетки хиляди поклонници всяка година.


El Camino de Santiago е  най-древният поклоннически път в Европа, който започва в Йерусалим, макар че повечето ентусиасти, които го извървяват, започват от границата между Франция и Испания.

Имах възможността и удоволствието да живея в Сантяго 7 години и да го опозная в детайли. Сега с носталгия си припомням за лабиринта от  малки каменни улички в стария град, зелените паркове, които прегръщат целия град и вкусната местна кухня

На кратко, някои факти за града: 

Първото място на което бих  завела приятел в Сантяго е... площад Обрадорио (Obradoiro) - центърът на стария град, където се извисява Катедралата и всеки ден пристигат хиляди поклонници. Хората просто обичат да отидат там, да седнат на горещите камъни и да се наслаждават на страхотната гледка и разнообразието от етноси и езици, които се чуват. 

Ако трябва да  се опита едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да са  морските дарове. типични за галисийската кухня са различни видове миди, риба и скариди. непременно трябва да се опитат скариди в чеснов сос и октопод по галисийски. Октоподът е толкова широко застъпен в местната кухня. Нашите баби с радост правят мусака и кюфтета, за да ни посрещнат, е галисийките такива го правят с октопод и варени картофи за гарнитура. 

Освен това района е известен и с местните ликьори от билки или кафе. Из уличките на стария град има много места където се предлагат дегустации на  ликьори. Интересен факт, поне за мен на времето беше, че всякакъв вид ликьори, дори местната ракия се пият за десерт с кафето.  

Когато ми се искаше малко спокойствие от университета или работата, отивах: в парк Белвис (Belvis).Обожавах да се разхождам из парковете на Сантяго, всеки има нещо. което го отличава от другите. Белвис е прекрасен парк с градини от камелии, а в центъра му има стар дворец, който сега е хотел. Освен това е сравнително не известен парк и е отлично място за пикник далеч от тълпите  

Ако дойдете в Сантяго, задължително се снимайте със: статуята с двете Марии, която се намира в централния градски парк Аламеда, това е задължителна спирка на всички гости на града.


Легендата разказва, че двете сестри били стари моми, които все пак вярвали, че ще срещнат любовта един ден. Затова не пропускали в неделния ден да излязат с най-хубавите си дрехи да се разхождат из града с надежда,че ще е щастливия им ден. 

Близко бягство от ежедневието се крие в  покрайнините на града, хълм Монте Педросо. Около 5-6 км. от центъра на града, напълно достъпно както с кола и колело, така и пеша. От там може да се наблюдава целият град от високо. Ходех често  там с кучето, разхождаме се с часове, но никога не ни омръзваше. 

Жителите на Сантяго никога не биха казали нито една лоша дума за родината си. Галисийците обожават земята си и винаги говорят с гордост и обич в очите за галисийските традиции и природа. Толкова са привързани към земята си, че никой никога не би могъл да ги убеди, че има по-красиво място на света. Има нещо безкрайно романтично в тази непреклонна любов към родината и признателността на всеки човек към техните културни будители и дейци. 

Можеш да познаеш, че някой е от Сантяго по: това, че винаги носи чадър със себе си. Тук дъждът не спира (само лятото за 3-4 месеца), през останалата част на годината вали. един истински жител на Сантяго би носил чадър със себе си дори по новините да са казали, че ще е ясен и слънчев ден!

Спомням си една зима валя 90 дни без да спира. Трудно се понася толкова дъжд и влага.Но местните са се научили да приемат климата и да живеят в хармония с него. Баровете не седят празни в петък вечер само, защото навън вали.  Малко хора знаят, че: в превод Compostela означава Поле от звезди

През пролетта трябва да: се разходите из парковете, защото всички камелии са цъфнали и е невероятно красиво! 

През лятото трябва да: присъствате на празника на града - на 24 юли е  вечерта има страхотно светлинно шоу и концерти из улиците на стария град. 

През есента трябва да: Последната седмица на септември има средновековен панаир и старият град се преоблича в средновековни доспехи, навсякъде се чува мелодията на гайди и има средновековен пазар на ръчно изработени сувенири, дрехи, бижута т.н. 

През зимата трябва да: През зимата вали без да спира, така че най-доброто, което може да се направи, е да се обиколят студентските барове в стария град, където предлагат най добрите tapas (мезенца). 


Най-добрата еднодневна екскурзия от Сантяго е до океана. Градът  се намира на около 35 км. от океана. Галисийският бряг наистина е прекрасен, има страхотни места със спиращи дъха гледки. Една страхотна еднодневна екскурзия може да бъде до Ла Коруня, столицата на Галисия, крайбрежен град, в който има всичко - от исторически забележителности и търговски центрове до прекрасни плажове и 9 км. морска алея.

Само в Сантяго може да се случи да видиш варени октоподи, изложени на витрините на ресторантите, сякаш е най-нормалното нещо. Първият път, в който ги видях, онемях! 


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

26 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички
</