• Той

Спиращият войната - Брандън Сандерсън

Спиращият войната на Брандън Сандерсън е самостоятелно заглавие, но може да бъде разглеждано, като предистория на Летописите.

В България е издадена и се разпространява от издателство „Бард


Не мога да повярвам, че ми отне толкова време за да стигна до нея, но ето ни тук.

Предпоследната книга преди да съм наваксал всичко издадено в Космера.

Спиращият войната

Действието в книгата се развива на планетата Налтис и проследява събитията около две сестри – Вивена и Сири. Най-голямата дъщеря на краля на Идис, Вивена е прекарала цялото си съзнателно съществуване в подготовка да стане булка на Божество, могъщ и страховит владетел на противниковото кралство Халандрен.


Когато става време да я изпратят обаче, баща й не може да го понесе и на нейно място праща най-малката му дъщеря Сири. Изцяло неподготвената за създалата се ситуация, младата бунтарка трябва бързо да се адаптира към новите си отговорности и неясното бъдеще.


Вивиена, която също трябва да асимилира случващото се и да се пребори с непознатото до този момент усещане за несигурност, измисля смел и прибързан план за да спаси малката си сестра. Скоро и двете разбират, че никоя от тях няма да открие това, което очаква в Халендрен.


Основен проблем на книгата е кулминацията. Дойде изненадващо и ми се струваше малко претупана. Да, изненадващо, същата критика, която отправих към Валентина Игнатова е на лице и при Брандън Сандерсън. Без да спойлвам – както всичко си вървеше с едно приятно темпо, дойде развръзката, някои персонажи се събраха на бързо, а основните конфликти се разрешава малко неясно.


За мен лично кулминацията е 25% от оценката на книгата. Това е четвърт, която Сандерсън за първи път губи.


Всичко останало е на обичайното високо ниво. От всички магически системи в Космера тази ми е най-интересна. Не мисля, че друг автор може така добре да се заиграе с „магията на цветовете“.


Динамиката, която се получава благодарение на механиката на магическата система прави света съвсем различен от всичко останало в Космера.


Следващата компенсация за въпросното качество на темпото в книгата са персонажите.

Там нямам никакви оплаквания. Всички гледни точки са страхотни, но първо място в сърцето ми вземат Вашер и Нощна кръв. И двамата изпълват ролите си превъзходно и играят толкова добре от различията си. Нареждат се сред любимите ми тандеми на върха с Локи и Джийн (Джентълмените копелета), и Ройс и Ейдриън (Откровенията на Ририя).


Израстването на Сири и Вивиан също беше оценено.

Останах много доволен от книгата, като самостоятелно издание. Сега обаче искам да ви я представя и от Космерска гледна точка.

Книгата е много важна за голямата картина от вселената.


Вече знаем, че Вашер е Захел, майстор на меча в армията на семейство Колин. Нощна кръв се оказва в ръцете на Сзет, което повдига много въпроси и ми е интересно как e възможно съвместното им съществуване. Новата информация за мен е, че Вивиан също е на Рошар и е Върховен Маршал в армията на Колинар.


Естествено не може да минем без Хойд, който също участва в събитията.


Изгарям от желание за разказ или цяла книга, която разказва как тези персонажи са преминали от Спиращият към Летописите. Надявам се някой ден да го получа.


А до тогава ми остава само една книга от Космера, за която ще ви разкажа другата седмица, отново в Понеделник.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

171 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички