• Той

Сплавта на закона - Брандън Сандерсън

Актуализирано: апр 3

Сплавта на закона от Брандън Сандерсън е първа част от „Уакс и Уейн“ трилогията и четвърта книга в поредицата Мъглороден. Действието се развива 300 години след „Героят на времето“ с чисто нови персонажи, локации, сюжет и свят.


Сплавта на закона

Дори добре познатата магическа система е претърпяла промени и развитие. Това поставя книгата в особена ситуация. Реално може да се чете без да сте чели предишните части, но определено не е препоръчително да ви е първата от поредицата.


Започнах Сплавта веднага след Героят и беше доста странно преживяване. Героите към които се бях привързал са отдавна мъртви и сега са имена на квартали, улици и градове. Някои от тях са считани, а други директно са си божества.


Втората епоха на Мъглороден се различава във всяко едно отношение от първата. Скадриал е в зората на индустриална революция и класическите средновековни локации са заменени от дивия запад.


Друга огромна промяна е, че вече няма Мъглородни. Това е добро решение, защото ферохимията е вече напълно достъпна и вероятно щяхме да имаме купища Лорд-Владетели.

Сега в най-добрия случай съществуват Двуродни – притежават по една аломантична и ферохимична способност. Различните комбинации водят до нови сили, които досега не сме виждали и на теория могат да бъдат стотици.


От освобождаване на цяла една нация и борбата за спасението на умиращ свят се намалят мащабите до разследване на поредица от обири. Това не е критика. Несигурната Вин и неопитния Елънд са заменени от изпечените и калени в битки Уакс и Уейн. Уаксилиян е двуроден и господар на дом Ладриан - да същия Ладриан от първа епоха. На млади години бяга от Елъндел (!) и прекарва 20 години в дивите земи, като “шериф”.


След смъртта на чичо му е принуден да се завърне и да поеме контрол над дома, който е загърбил. Въпреки това продължава да се занимава с разследвания и работи с местната полиция.


Уейн му е приятел от дивите земи и заминава за Елъндел с него. Динамиката им е на 80-85% свежа и забавна. Не са Джентълмените копелета или Ройс и Ейдриън и на моменти ми идва малко в повече шеговитостта на Уейн, но тези моменти са рядкост. За мен лично обаче най-голямата сила на Сандерсън не е в световете или в магическите системи, два аспекта в които е на божествени нива. Най-силната му страна са антагонистите.

Лорд владетеля (Последната империя) ми беше категоричен любимец до появата на Рабониел (Ритъмът на войната). Майлс - основен злодей за книгата е не по-малко интересен. До голяма степен се дължи на факта, че много често те кара да се чудиш дали наистина е лошия. Честно казано любим персонаж и от двете трилогии ми е Мараси Колмс. Страшно симпатична и чаровна ми е, но няма да издавам защо. Залозите в книгата не са на нивото, на което бяха в първата ера, но за мен лично беше добре дошла почивка веднага след “Героят”. Все пак това си остава Сандерсън и ако сте фенове ще оцените поредицата. По план поредицата трябва да завърши догодина така че сега е идеално време да я започнете!


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

73 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички