• Тя

 Tasty food markets

Актуализирано: 2 юли 2020

Несъмнено храната е един от отличителните белези на всяка култура. Понякога това се дължи не толкова на различни продукти, колкото на подправките, които се използват или начина на приготвяне. Храната е част от всяко пътуване.


Тя е отличителен белег. Тя често оставя по-дълбоки впечатления от поредния музей. Тя събужда любопитство за опознаване. Не случайно всеки град има обособено място, където хората се събират за да се радват на храната.


Не говоря за ресторантите. А за базари/пазари организирани около гастрономията на един град или регион.


Места, където са на почит местните продукти, традиции и рецепти. Места, които отварят както апетита така и любопитството.

В този текст ще разкажа за точно такъв тип места, които успяха да ме впечатлят и да допринесе за моето приятно изживяване и спомени.

lisabon_timeout_market

Поречието на Темза в Лондон между Tower bridge и Westminster Bridge е едно от тези места, където може да прекарам целия ден в скитане в случайно избрани улички и винаги да се натъкна на прекрасна гледка към модерните стъклени сгради или какъвто е случая на Millennium Bridge на внушаващата катедрала на св. Павел.За щастие лондончани знаят как да се възползват от слънчевите дни и освен финансови институции и тълпи от туристи, зоната предлага и множество заведения, където царува разнообразието от храни и вкусове. Едно от най-известните места за хранене в района е Southbank Centre food market.


Лондон отдавна принадлежи на света, не е просто столица на Обединеното кралство. Това го прави отлично място за експерименти на вкусовите ни рецептори.Защо да не започнем деня с кафе от Южна Америка и докато обикаляме и снимаме не попаднем в Етиопия за обяд, френска сладкарница за следобедно глезене и стар ирландски пъб за вечеря?


Поречието на Темза е точно такова място. Предлага всичко на куп. И само ден не стига.Копенхаген е едно от местата, до които искам да се върна отново задължително. Градът ме очарова с ритъма си. С хилядите велосипеди. С цветните лодки из каналите. С култа към щастие. Може би най- разпознаваемото място в Копенхаген е Nyhavn. Прекрасно място. Някога пристанище. Претъпкано от туристи дошли да снимат цветните сгради и старите кораби.


На един мост разстояние от там открих не само изненадващо релаксираща атмосфера, но и разнообразен базар с храни от цял свят. От класическия вурст с картофено пюре до автентични такос. Да, пак е пълно с хора.

Нима някой може да устой на толкова вкусотии. Но тълпата е различна от тази, която се бута за най-доброто селфи. Хората насядали по масите или на самия бряг на реката носят щастието със себе си. Не знам кое блестеше повече този ден, слънцето или усмивките по лицата на всички. Вкусна храна. Презареждаща енергия. Слънце отразяващо се във водата. Велосипеди. Скейтборди. Музика.Всичко, което кара душата да се усмихва. Точно на това място реших, че Копенхаген не е град за един път. Трябва да се опознае бавно,следвайки ритъма му.

Говорейки за места, където може да се похапне вкусно и автентично няма как да не спомена и Лисабон. Абсолютна гастрономическа дестинация. Португалците разбират от добро вино и добра храна. Морските им дарове и риба са част от традиционните продукти, използвани десетилетия наред. Задължителна отбивка е гастро пазара Time out, намиращ се на 10м от метростанция Cais do Sodre.


Залата със заведения е огромна. Индустриален стил. В средата са разположени множество маси, а отстрани като рамка, са наредени всички малки заведения предлагащи както места кухня, така и фюжън и деликатеси от цял свят. Лично аз, когато влязох там не очаквах да е толкова внушително и първоначално останах малко зашеметена.


Естествено пълно е с любители на вкусната храна. Не е невъзможно да се намери маса, просто трябва да си наблюдателен. Според мен най-трудното решение е да избереш какво да ядеш. Изборът е толкова голям, че аз обиколих два пъти докато избера какво искам.Спрях се на местните крокети. Имаше няколко различни вида, така че взех от всички. Определено с чоризо и сирена ми допаднаха най-много. Цените са доста приемливи. Лисабон остава едно от най-достъпните места , което същевременно предлага огромно разнообразие от атракции, култура и добра гастрономия.


Във втората част от текста ще ви срещна със най-шумния и динамичен площад в Мароко, вкусотии по испански и потенциала на нашата столица за развитие на гастро туризъм.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

236 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman