• Тя

Tasty Food Markets - част 2

Актуализирано: 2 юли 2020

Ето, че се завръщам с втора част на текста за най-вкусните места, на които съм попадала докато пътувам.

Ако сте пропуснали първа част - прочетете тук .

Ще започна с Маракеш. Много дълго време мечтаех за Мароко и в частност за Маракеш. Градът надмина очакванията ми за динамика и колорит. Вече бях прекарала 7 дни в Мароко преди да стигна с влак до Маракеш, така че по никакъв начин не се трогнах от заобикалящата ме на места мизерия.


Реално, това е част от живота там. Не става дума за бедност или богатство, за чистота или ред. Просто животът там тече по различен начин от тук. Животът в Мароко има други цветове и аромати от тези, на които сме свикнали в Европа. Това е нещо, за което всеки трябва да се настрой ако реши да посети Мароко, или поне да се абстрахира от тях по време на престоя си.


Та, Маракеш не прави изключение по нищо, независимо колко туристически е. Тесните улички на стария град и около него кипят от живот. Местните не се впечатляват особено от това, че наред с тях и туристи се бутат между сергиите. Непринуденост. Това описва много добре атмосферата в Мароко.

Най-известното място в Маракеш, без съмнение , е площад Djemaa el Fna. Огромен. Жив. Динамичен. Шумен. Място за търговия на едро и дребно. Може да си купиш керамична чиния с типични декорации или цял комплект посуда. Зависи какво позволява авиокомпанията.


Първият път, когато посетихме площада беше привечер след дълъг преход с влак. Бяхме изгладняли. Искахме нещо, което да не е кускус по възможност. За разнообразие от последните 7 дни. И се оказахме в средата на площада. А там, разпънати едни дълги маси, като на селска сватба.


Претъпкано с хора, които ядат и се смеят. И то не кускус! Изкушихме се. Предадохме се на вкусния. Седнахме редом с хора от цял свят, похапвайки плоски питки, салата с домати и магданоз, маслини и наденички. Простичко. Но адски вкусно.

За всички, които вече се пренесоха духом на площада, искам да уточня нещо, което не е за подценяване. Единствената забележка, но отново нещо нормално в Мароко, е хигиената и течащата вода. Водата не е за пиене, освен бутилираната. А хигиената, тя просто е много далече от това, което сме свикнали в Европа.


Храната освен, че се сервираше на дълги маси насред площада, също така се и готвеше там. На една маса. Едно нещо, което научих още първия ден в Мароко е да не гледам къде се приготвя храната, нито откъде се взимат чистите чинии. Та, това е моя съвет. За да изживеете емоцията изцяло, опитайте се да се абстрахирате от мисълта за хигиената.


Или поне задължително носете някакви добавки за храносмилане. На мен лично не ми се отрази по никакъв местната храна. Не съм боледувала след това. Но риска съществува.
От Маракеш се пренасяме в Испания. По- конкретно Северозападна Испания и малкия пазар (Mercado de Abastos) в Сантяго де Компостела. Градът се намира на 30-40км от брега на Атлантика, което го прави отлична дестинация за похапване на морски дарове и риба.


Пазарът за пресни фермерски продукти и дарове се намира в сърцето на стария град. Някога просто пазар за местните, в момента преобразен, така че да предлага и гастро изживяване на гостите на града. Малки капанчета сервиращи местни тапас заемат цял коридор от пазара. Там никога не е рано да се опита местното бяло вино или миди на пара с чесън.


А ако искате да занесете у дома сирене или чоризо, там ще откриете най-добрите продукти от местни ферми. Цените не са никак завишени, в сравнение със супермаркетите.

Самият факт, че ресторантите и баровете от стария град пазаруват от там ежедневно е най-доброто доказателство за качество на продуктите. Пазарът работи до ранен следобед, но голямата търговия е сутрин преди 11ч, когато стоката е прясно докарана и всеки ресторант се бори да вземе най-доброто за обедното си меню.


Силно препоръчвам да се опита емпанада с октопод или риба тон, както и местните люти чушлета (pimentos de padron), отлично мезе за вино или бира. Като цяло Галисия е едно от малкото места останали не само в Испания, но и Европа, където местното производство е на почит, а вкуса на плодовете и зеленчуците е такъв, какъвто го помним от детството си.

И така, завършваме тази гастро обиколка със София. Преди месец, два прочетох, че планират да преобразят софийските Хали, така че да вдъхнат нов живот на тази емблематична сграда, както и да я направят вкусна дестинация за гости и жители на града.


Новия проект на фирмата собственик предвижда постоянен фермерски пазар, щандове на производители, от които не само да се напазарува за дома, но и да се хапне на място вкусно приготвена храна от ресторанти и споделено пространство с маси.Това ще доближи София до останалите големи европейски градове, където подобни места съществуват от години. Същевременно ще насърчи местното производство и ще популяризира нашите марки храни сред любителите на гастрономията.


Все още няма точна дата за започването на ремонта на сградата, но се очаква да е през 2020. Това е повече от добра новина за столицата ни. Чакам с нетърпение осъществяването и.

Тук приключва гастрономическата обиколка. Ако вие имате ваши любими места за похапване ще се радвам да споделите. Любопитството към света никога не спи.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

167 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Замъкът Bannerman