• Той

Защо вече не мога да препоръчам Ротфус

Актуализирано: 22 ное 2020

Отказах се окончателно от “Хрониките на Кралеубиеца” и то не защото ми е писнало да чакам, а заради безобразното поведение на Патрик Ротфус по отношение на феновете.

Това не е нещо ново, но за мен чашата преля в края на Април, когато за пореден път беше попитано от феновете “Можем ли да очакваме книга 3 през 2020та година” по време на лайвстрийм на Ротфус.


Ротфус отговаря:


“Мислиш ли, че ако имаше дата за издаване дали нямаше да съм го споменал вече? Не ми се обиждай, но използвай си шибаната глава”


“No offense but use your fucking head”


В 7 минутното видео не отговаря на този въпрос изобщо. Да не говорим, че това е въпрос изискващ само “Да” или “Не”.

Ако беше малко по-вежлив можеше да допълни със “Съжалявам, но книгата не е завършена, благодаря за търпението и интереса от страна на феновете”.

Ядосан съм. Рофтуфс е известен с лошото си държание и вкисването му, когато се заговори за Квоте, но това вече минава граници.

В днешно време явно е модерно да се бавят продълженията на фентъзи поредиците.

Благодаря ти Сандерсън, че не си модерен и тази година ще имаме нова част от “Летописите”.


“Републиката на Крадците” на Скот Линч излиза през октомври 2013 и от тогава чакаме четвърта част. През Май 2019та Линч пусна в Туйтър съобщение, че книгата е изпратена за редакция и в момента имаме дата на издаване 17 септември 2020. Дали ще се окаже вярна не е от значение. Няма да е за първи път да получим неточна дата за продължението.


Разликата обаче е следната - През тези 7 години Линч преживя много.

Развод, тежка депресия, смяна на континент, среща на нова любов, сватба и организиране на нов живот.

През цялото това време и той беше нападан от феновете, които чакат с нетърпение следващите приключения на “Джентълмените копелета” и все пак поведението му не се доближава и на километър до това на Ротфус.


Джордж Р. Р. Мартин също е пословичен с бавното издаване на книги.

Той е съвсем друга бира и попаднах на едно интервю в което разказва как пише на компютър от 60те в ДОС (мамка му дали хората четящи дори знаят какво е ДОС) и пише само с един пръст.

От триото Мартин е най-известен и съответно количеството запитвания и тормоз от феновете, което получава е грандиозно. За разлика от Ротфус винаги се е държал мило и възпитано.


През това време от излизането на “Страхът на мъдреца” през 2011 Ротфус открито предимно се опитва да продаде правата на Хрониките на който може за да се правят игри, филми и сериали.


През останалото време открито играе игри и се занимава с какво ли не друго.


На този етап смятам, че поради една или друга причина Ротфус няма да завърши третата книга.

Някои смятат, че просто е загубил интерес, други мислят, че е осъзнал, че няма как да завърши историята само в 3 книги и не знае как да го направи. Има и теория, че изобщо не е той автор на поредицата.

Говори твърде лошо за автор, когато надеждата на феновете е да умре за да може Сандерсън да завърши работата му.


От известно време подготвям ревюта на продълженията на всички книги,за които съм писал вече.

Част от тях ще са вече на страницата, но за продължението на “Името на вятъра” ще пиша отново само и единствено, ако имам последната част от трилогията в ръцете ми.

980 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички