• Той

Топ 10 фентъзи поредици

Струва ми се фентъзито и фантастиката са най-предразположени към купища продължения, което изобщо не е лошо, защото аз обичам да се потапям в добре изградени светове за дълго време и често една книга не ми е достатъчна.


Представям ви моите Топ 10 фентъзи поредици.

Това е личното ми мнение и не държа да го налагам на никой, също така не бих и обвинил никой, ако неговата класация е различна.Фентъзи поредици

10. Хрониките на Кралеубиеца – Патрик Ротфус


Това е историята на живота на надарения с много таланти млад мъж на име Квоте, който се превръща в най-могъщия магьосник на света. Воден от негово име, разказът ни отвежда към детството му, прекарано с трупа пътуващи артисти, през годините като сирак, оцеляващ във враждебен и престъпен град, до обучението му в легендарно училище за магьосници и животът му на беглец след убийството на един крал.


Топ фентъзи поредици

Оригинално бях поставил поредицата на второ място, но след онзи лайв стрийм на Ротфус почти изпадна изцяло от класацията.


Колкото и да съм му ядосан обаче и дори вече да съм се примирил с факта, че няма да видим поредицата завършена – това, което има вече написано е гениално и не бива да се подминава с лека ръка.


Ревю: Името на вятъра


Ако все пак решите да прочетете двете излезли части и имате нужда от още – има светлинка.

„Музиката на тишината“ е новела, разказваща за един от персонажите в поредицата в интервал от две седмици. Освен това, ако успеете да се сдобиете със сборника „Разбойници“ има къс разказ от Ротфус за Баст – друг персонаж от оригиналната поредица.


9. Двор от Рози и Бодли – Сара Дж. Маас


Когато деветнадесетгодишната Фейра убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейра открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света.


Докато обитава имението му, чувствата й към Тамлин се трансформират от ледена враждебност в изгаряща страст, която изпепелява всички лъжи и предупреждения, които е чувала за прекрасният и опасен свят на елфите. Но над тези земи се надига древна и зловеща сянка и Фейра трябва да намери начин да я спре… или Тамлин и народът му са обречени завинаги.Тази поредица си оставя Guilty pleasure.

Не съм в таргет групата така или иначе, та не се сърдя.


Въпреки всичко тази книга ме накара да чувствам най-различни емоции и за това си заслужава мястото тук.


Признавам си даже съм си представял колко ще е готино да прекарвам време в компанията на групата, която се сформира по-нататък в книгите.


Все още ми е трудно да я препоръчам за подрастващи момичета, за които уж е писана.

Количеството секс и насилие мисля че не са подходящи за дете на 11-12.

Важното е да запомните, че избутате ли първа част – става много по-добре.


8. Хари Потър – Дж. К. Роулинг


Всячески избягвам да пиша и говоря за Хари Потър.

Първо защото толкова много е вече казано, че трудно мога да допълня с нещо и второ (по-важното) – защото смятам, че каквото е останало от детството ми ще замине по дяволите.


Читателската ми кариера беше в зората си, когато Хари Потър беше все още нещо ново и незавършено. Освен това бях и млад, съответно от възрастта наивен.

Сега, като се сещам за части от книгите и филмите виждам сериозни сюжетни дупки и слаби моменти.

Но въпреки това аз съм от поколението, което израсна с Хари и винаги ще го нося в сърцето си.


7. Дъгата на Косата – Нийл Шустърман


Човечеството е постигнало всичко това и дори е победило смъртта. Сега Косачите са единствените, които могат да слагат край на живота, и са длъжни да го правят, за да държат размера на населението под контрол.


Цитра и Роуан са избрани за ученици на Косач Фарадей – роля, която никой от тях не е желал. На тях им се налага да овладеят „изкуството“ по отнемане на живот със знанието, че ако се провалят, това означава самите те да се простят с живота си.

Топ Фентъзи поредици

Само единият от двамата в крайна сметка може да стане Косач и залогът се вдига допълнително от това, че избраният трябва да ликвидира конкурента си. Оказва се обаче, че обучението им е не толкова свързано с овладяване на различните методи за убиване, колкото с откриване на житейска философия, която да им помогне да приемат съдбата си.


Ревю: Косачи


„Косачи“ беше различно преживяване и излизане от обичайния ми жанр.

Поредицата е завършена с три много добре написани книги, в които има достатъчно екшън и много храна за размисъл.


6. Барутният Маг – Браян Маккелан


Кралят - Божи наместник на земята?

Не и според фелдмаршал Тамас. Той и неговата барутна кабала подготвят преврат срещу покварената адранска аристокрация. Няма съмнение, че на монархическата алчност трябва да бъде сложен край: доказателство за това е обединяването на нетипични съюзници, свързани единствено от идеята за нейното поваляне.


Но точно тук се крие рискът. Не всички от съзаклятниците на фелдмаршала споделят неговите идеали. Сред тях има хора, които възнамеряват да повалят тираните, за да заемат тяхното място. Други сили, извън този кръг, също са достигнали до подобно заключение. Те разсъждават в много по-голям мащаб, а превратът се превръща в удобен повод за техните планове.


Срещу всички тези явни и тайни врагове Тамас ще може да разчита единствено на барутната си магия, на най-доверените си хора и на един оттеглил се полицейски инспектор, чийто нюх е далеч от закърнял.


А в тишината се промъкват слухове за смъртни поличби и унищожение. Стари селски легенди за събуждащи се богове, слизащи на земята възкръсват. Суеверия, на които никой уважаващ се образован човек, не би повярвал. А може би трябва...

Още една завършена поредица с три коренно различни истории развиващи се едновременно в книгите и преплетени от основния сюжет, който е с приятен привкус на Сандерсън.


Изпипана магическа система, завладяваща история и интересни персонажи.


5. Мъглороден – Брандън Сандерсън


Някога един герой се възправил, за да спаси света. Млад мъж със загадъчен произход отправил храбро предизвикателство към мрака, който се спуска над тази страна. Но се провалил.


Хиляда години по-късно светът е пустиня от пепел и мъгли, управлявана от безсмъртен император, наричан лорд Владетеля. Всеки опит за съпротива завършва печално. Но надеждата оцеляла. Надежда за края на империята и дори за гибелта на самия лорд Владетел.


И ето че в наши дни един брилянтен ум подготвя ново въстание — такова, което зависи изцяло от неговата хитрост и необичайни способности и от помощта на невероятна героиня, дете на улицата, която трябва да овладее изкуството на аломантията, могъщата сила на Мъглородните.

Топ Фентъзи поредици

Тук включвам всичко излезнало до този момент, въпреки че напълно основателно Епоха 1 и Епоха 2 могат да бъдат разглеждани, като самостоятелни поредици.


Вече съм написал ревюта за всички части от оригиналната трилогия и работя върху тези за продължението.


За по-лесно напътствие ви препоръчвам да прочетете Въведение в Cosmere.


„Последната империя“ си личи, че е една от първите творби на Сандерсън, но това не я прави лоша книга. Всяка следваща част става все по-интересна.


По план поредицата мъглороден ще се състои от 4 епохи, като ще завърши с трилогия, която ще е „Space opera”, което е доста далеч от класическото Фентъзи в оригиналната трилогия или Дивия запад във втората.


4. Откровенията на Ририя - Майкъл Дж. Съливан


Те убиха краля. Натопиха двамина. Избраха погрешно. Не древно зло, което да бъде унищожено или орисан на величие сирак... просто двама мошеници на грешното място, в грешното време.


Циничният крадец Ройс Мелбърн и неговият партньор, бивш наемник Ейдриън Блекуотър си докарват добра печалба, изпълнявайки опасни назначения за дребната аристокрация,до момента, в който са наети да откраднат меч и открият, че са обвиняеми за убийството на краля.


Започналото като проста приказка се разраства в зашеметяващ епос, разкриващ конспирация, доста по-широкообхватна от простото завладяване на малко кралство - древна мистерия с достатъчна мощ да поваля империи и заплаши съществуването на човечеството.

Поредица, която започнах и след това поради тъжно стечение на обстоятелствата се наложи да изоставя.