• Той

Вдъхновено от Лъвкрафт

Дойде и този момент – сега вече можем да си поговорим за различните творби и продукции вдъхновени от Ктхулу митоса. Някои са черпили директно от извора, други са си позволявали повече творческа свобода. Част от тях съм опитвал лично и мога да препоръчам.


Започваме ударно с легендарна видео игра – Warcraft.

В космологията на играта съществуват Древни богове, които са директно вдъхновени от Ктхулу митоса, включително и близостта при имената C’thun (Cthulhu) и Yogg-Saron (Yog sothoth).


В различните продължения на играта имат различна по степен роля, но винаги са там и кроят.


Част от книгите по Warcraft също разглеждат влиянието на Древните богове във вселената.

Ако проявявате интерес можете да хвърлите око на “Warcraft книги – ред на четене“.


Друга игра, която горещо препоръчвам и е много по-ясно и силно вдъхновена от Лъвкрафт е Bloodborne. Атмосферата, архитектурата и част от чудовищата в играта директно ни пренасят в Ктхулху митоса.


От известно време се опитвам да вкарам в графика да играя и “Call of Cthulhu” от 2019 та.

Още от заглавието става ясно до колко точно е обвързана с темата, но тъй като още не съм я пробвал – не мога да кажа повече.


Последно искам да вметна – преди Resident evil и преди Silent Hill да направят Survival Horror игрите мейнстрийм имаше едно скрито бижу “Alone in the Dark”. Поредицата е силно вдъхновена от Лъвкрафт и По. По-късните продължения не струват, но ако ви попадне IV: New Nightmare горещо препоръчвам.


Ще е грях да не си поговорим и за „Металика“, които имат не една песен вдъхновена или посветена на Ктхулу митоса, като началото започва с “The Call of Ktulu” – инструментал от “Ride the lightning” албума. В „The Things that should not be” от „Master of puppets” загатва за Сянка над Инсмут.


Не си падам много по филмите, но пък за сметка на това гледам доста сериали и още на времето си спомням как и Лъвкрафт и Древните бяха вплетени в сюжета на “Supernatural” и бяха основен сюжетен елемент на цял сезон.


От много по-близкото минало “The Chilling adventures of Sabrina” основни антагонисти в последния сезон са “The Eldritch terrors”. Не са директно взети, но са силно взаимствани от Ктулху митоса. За мен лично репрезентацията не беше достатъчно добра и очаквах много повече. Реално даже започнах сериала само защото случайно попаднах на трейлър на 4 ти сезон, където се говореше за идването им и ми стана любопитно.


Сполучливи или не – адаптациите, които черпят вдъхновение от Лъвкрафт са буквално стотици и това е само още едно доказателство за гениалността му.


Другата седмица е Хелоуин и ще завършим месеца на Лъвкрафт с кратко ревю на „Некрономикон“


1 преглед0 коментари

Последни публикации

Виж всички