• Той

Warcraft книги - Ред на четене

Актуализирано: янр 15

Warcraft книги - Ред на четене


Много хора се изненадват, че една игра може да има толкова огромна история.

Историята на WarCraft се дели на 2 части - преди и след първата игра, като събитията от WarCraft 1 - Първата война се водят за нулевата година.

Книгите също могат да бъдат разделени на два основни типа - развиващи се във вселената и разширяващи историята на WarCraft и книги, които служат за връзки между игрите.

Това, че са създадени за да свързват събитията не трябва да ви плаши, ако не сте играли игрите и също така не означава, че не са стойностна художествена литература.


Кристи Голдън, която е автор от почти самото начало на книгите по WarCraft, беше наета преди няколко години от Blizzard Entertainment да пише историите в играта и книгите-връзки. Тя е една от любимите ми автори и заслужава внимание!


Освен книгите съществуват къси разкази, аудио новели и видеота, които могат да бъдат изконсумирани безплатно на официалния сайт на играта. Също така има и комикси, част от които са безплатни отново на сайта и част могат да бъдат закупени.

Warcraft книги ред на четене

Преди да започна с хронологичния ред на четене трябва да спомена в една отделно от всички останали една поредица от 3 тома WarCraft Хроники.

Това не е художествена литература. Хрониките са алманаси, които разкриват в доста обобщен план историята на Азерот (където се развива действието) и са препоръчителни само за големи фенове.


Том 1: Обхваща историята от създаването на Азерот до началото на събитията в “Последният пазител”, отварянето на Тъмния портал и началото на Първата война - Нулевата година в историята на WarCraft.

Том 2: Покрива историята от създаването на Драенор, през Първата и Втората война и приключва с унищожението на Драенор и събитията от Отвъд Тъмния портал.

Том 3: Покрива историята между игрите WarCraft 3 и World of WarCraft: Cataclysm (Трети експанжън за World of Warcraft)


Това е препоръчителния ред на четене на книгите:

1. Денят на дракона - това е първата от трите книги, които ще извадя от хронологичен ред, но е важно, защото историите и персонажите представени тук ще бъдат ключови за други заглавия, без значение, че покриват по-ранни действия.

Действието в ДнД се развива след края на Втората война и разказва историята на Ронин - Даларански магьосник и спътниците му, които са изпратени на мисия да спасят Алекстраза (кралицата на драконите) от орките.


2. Войната на Древните - Архив.

Войната на древните оригинално е издадена в три книги и по-късно събрана в един архив. Книга 1 - Кладенецът на вечността Книга 2 - Демонична душа Книга 3 - Разцеплението

Действието в тази трилогия се развива 10 хиляди години преди събитията от Първата война. Разказва историята за първия сблъсък на Азерот с Горящият легион, разцеплението на света и ни запознава с ключови персонажи, като братята Малфюриън и Илидан Стормрейдж и жрицата Тиранда Уиспъруинд.

Слагам тази поредица на второ място, защото е пряко свързана с историите от Денят на Дракона и следващата книга, която е и последната извън хронологичния ред. 3. Зората на Аспектите

На този етап това е най-ранната точка от историята на Азерот до която сме стигали.

Хронологично събитията се развиват няколко стотин хиляди години преди Първата война. Историята разказва за произхода на петте драконови аспекта, с които вече сте се запознали, ако сте прочели предните две книги.

Слагам Зората на аспектите чак на трето място, въпреки най-ранното действие в изследваната история, защото според мен емоционалния удар в историята се изживява много по-силно, когато вече имате контекст.


От тук нататък събитията са по хронологичен ред.


4. Възходът на Хордата - 25 години преди Първата война до нейното начало.

В тази книга се запознаваме с ключови оркси персонажи от различните кланове и научаваме за сформирането на Хордата.

Unbroken [Short Story]


5. Последният пазител - непосредствено преди Първата война. Проследява събитията довели до отварянето на Тъмният портал и нападението на орките.

6. Tides of Darkness - Покрива събитията около играта със същото име и Втората война.

7. Beyond the Dark Portal - Продължението на предната книга и игра. Събитията се развиват две години след Tides of Darkness.

Road to Damnation [Short Story]


8. Повелителят на клановете - 18 години след Първата война. Проследява историята на Трал и освобождението на орките от концентрационните лагери, в които са затворени от Хората.


9. Артас: Възходът на Кралят лич - Историята покрива голям интервал от време и започва от когато Артас е на 9 (Между Първата и Втората война) покрива събития от другите книги и игри, включително Tides of Darkness, Beyond the Dark Portal, WarCraft 3 (22 години след Първата война) и World of Warcraft: Wrath of the Lich King (27ма година)

Warcraft книги ред на четене

Vol'jin: The Judgement [Short Story]


10. Кръгът на омразата - 24 години след Първата война и година преди началото на World of Warcraft.

War of the Shifting Sands [Short Story]


11. Illidan - Това е историята на Илидан от неговото раждане( Преди Войната на древните) до събитията в The Burning Crusade (26та година)

12. Нощта на Дракона - Продължението на Денят на Дракона. Дава яснота около събитията преди началото на Wrath of The Lich King (27ма година)

Lor'themar Theron: In the Shadow of the Sun [Short Story]

Garrosh Hellscream: Heart of War [Short Story]

Sylvanas Windrunner: Edge of Night [Short Story]


13. Stormage - 28ма година Малфюриън е в капан в Емералдовия сън и неизвестна сила заплашва да унищожи Азерот.

14. The Shattering - 28ма година. Книгата е прелюдие към World of Warcraft: Cataclysm и основно действащо лице е Трал.

Gelbin Mekkatorque: Cut Short [Short Story]

The Council of Three Hammers: Fire and Iron [Short Story]

Tyrande and Malfurion: Seeds of Faith [Short Story]

Gallywix: Trade Secrets of a Trade Prince [Short Story]

Baine Bloodhoof: As Our Fathers Before Us [Short Story]

Genn Greymane: Lord of his Pack [Short Story]

15. Wolfhearth - 28ма година. Историята на крал Вариан Рин и присъединяването на лоргените към Алианса през Cataclysm.

Velen: Prophet's Lesson [Short Story]

Varian Wrynn: Blood of our Fathers [Short Story]


16. Thrall: Twilight of the Aspects - 28-29 година. Продължение на The Shattering и събитията в World of Warcraft: Cataclysm

Charge of the Aspects [Short Story]


17. Jaina Proudmoore: Tides of War - 30та година. Историята разказва за атаката над Терамор и служи за връзка между експанжъните Cataclysm и Mist of Pandaria

Quest for Pandaria [Short Story]

Li Li's Travel Journal [Short Story]

Death from Above [Short Story]

Bleeding Sun [Short Story]

The Trial of the Red Blossoms [Short Story]


18. Vol’Jin: Shadow of the Horde - 30та година. Историята на Вол’Джин, след като оцелява от опита за покушение на Гарош Хелскрийм.


The Blank Scroll [Short Story]

The Strength of Steel [Short Story]

The Jade Hunters [Short Story] Over Water [Short Story] The Untamed Valley [Short Story]


19. War Crimes - 31ва година - Връзката между Mists of Pandaria и Warlords of Draenor. Гарош е изпратен на съд заради извършените от него престъпления по време на Mists of Pandaria.

Hellscream [Short Story]

Code of Rule [Short Story]

Apocrypha [Short Story]

Dark Mirror [Short Story]


Warcraft книги ред на четене

20. Before the Storm - 34та година. Свързва историята между World of Warcraft: Legion и Battle for Azeroth и играе ролята на прелюдие. Основните лица са Андуин Рин (син на Вариан Рин) и Силванас Уиндрънър.


21. Shadows Rising - Свързва историята между Battle for Azeroth и Shadowlands. Към днешна дата това са издадените книги, където действието се развива в официалната вселената на WarCraft. Има още 3 книги, които са по WarCraft: Началото (Филмът), но те са в собствена вселена и не отговарят на официалните хронологични събитя.

А и за малко да пропусна: World of Warcraft: The official cookbook. Готварска книга с рецепти от Азерот. Една приятелка я има. Аз лично не съм пробвал.

При интерес мога да попитам за мнение.

Ако сте любители на фентъзито препоръчвам да прочетете:


Въведение в