• Той

Заклеващия - Брандън Сандерсън

Актуализирано: май 18

"Заклеващия" е трета част от поредицита „Летописите на Светлината на Бурята“ на Брандън Сандерсън.


Историята продължава веднага след края на „Сияйни слова“.

Мазалото с което предната книга ни остави е пълно и тепърва започваме да виждаме последиците.

Заклеващия - Брандън Сандерсън

Вечната буря обикаля планетата, паршите се съвземат от коматозното им съществуване и Сияйните рицари трябва да започнат да изричат древните клетви и да защитят човечеството от Одиум.


Сандерсън не губи никакво време и ни изпраща в центъра на конфликтите на Рошар.


Каладин, който е подсилен от клетвите, които даде в края на „Сияйни слова“, бърза към дома в отчаян опит да намери родителите си и ако е възможно да открие събудилите се паршенди, за да разбере какви са плановете им. Шалан все повече губи връзка с реалността, след като е принудена да приеме истините за детството си и трябва да се научи да владее новопридобитите способности на Тъкачка на светлина. Далинар, обвързан от умиращ бог, трябва да обедини цял свят, който го познава единствено, като тиранин.

Светът се променя и това няма да подмине персонажите, които бързо са принудени да се изправят срещу нови трудни, неприятни и много често опасни ситуации.

Историята на Каладин, който се мъчи да открие следващата клетва насред военна зона е завладяваща. Приключението на Шалан е непредсказуемо и все пак следващо логиката на всичко, което знаем за нея и всичко, което се стреми да бъде. Но сега е времето на Далинар да заблести.


Както и в предишните части – отново има предистория и този път е ред на Далинар. Неговото минало е обгърнато в мистерия и нарочно и с помощта на магия. Време е да научим истината, която е доста грозна. Както при Каладин и Шалан, историята на Далинар е изпълнена с трагедия.

Заклеващия - Брандън Сандерсън

Четящите научават за миналото му заедно с него, докато спомените му се завръщат. Те се трупат и трупат, като накрая достигат очакваната развръзка – Далинар трябва да се изправи срещу себе си, да приеме мъжът, който е бил и да реши какъв мъж иска да бъде.


Без да издавам нищо, тази част е шокираща с разкритията на мистерии и повдигането на още по-неочаквани въпроси. Персонажи се завръщат за да получат мястото си под светлината на прожекторите и други, които се появяват сякаш от нищото и я изискват за себе си. Има плоски персонажи, които получават сложни и изпълнени с нюанси сюжети и други, които се прибират на заден план за да направят място за приятелите си.


Има победоносни моменти, на които ти се иска да скачаш от радост и моменти на чист ужас, когато ти се струва, че всичко ще се срине. Прекарваме време на нови места с нови хора и откриваме нови форми на живот. Виждаме стари антагонисти в нова светлина и вече можем да си изградим категоричното мнение.

Заклеващия е всичко, което трябва да бъде едно продължение на Летописите. Много магия и още толкова мистерия. Израстващи, учещи се и променящи се персонажи. Митологията на Рошар стига нови дълбини и въпреки всичките разкрития не му се вижда края. Получаваме отговори на много въпроси, но както пр ивсяка добра история – това само ни обърква допълнително и поражда редица нови, които трябва да чакат своето време за отговор.


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

102 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички