• Той

Защо няма да препрочета Хари Потър

Актуализирано: апр 17

Бях на правилната възраст, когато книгите за Хари Потър започнаха да излизат. Четях ги с голям кеф и се стараех да се ограничавам за да ми стигат за по-дълго. И оттогава не съм ги пипал отново. Защо никога няма да препрочета Хари Потър отново? Защото вече не съм онова дете, което бях и много работи, които ми убягваха тогава - сега са ми трън в очите. Основен източник на фрустрацията ми е Албус Дъмбълдор. Като по-млад много го харесвах и дълго тъжах за смъртта му. Сега вече го виждам такъв, какъвто е - Манипулативен социопат, който е съсипал безброй много животи в името на “общото благо”.

Дъмбълдор

Снейп го казва директно - “Отглеждал си момчето, като прасе за заколение, само за да може да умре в най-удобния момент”. Редовните читатели знаят за Сандерсънщината ми и съответно няма да се изненадат, че съм върл поддръжник на Идеалите. В конкретната ситуация става дума за “Пътуване преди дестинация” - Не си струва да убиеш един невинен за да защитиш десет.


И в мисията си да подготви Хари за смърт, Дъмбълдор съсипва колосално животите на куп хора, но искам да обърнете внимание на един конкретен. Сириус Блек. Невинен и принуден да прекара 12 години от живота си в Азкабан (О ще стигнем и до там) и остатъка му, като беглец. Човек с голямо и добро сърце, който е мразен в магьосническия свят почти колкото и Волдемор. Всички Смъртожадни, включително най-бруталните, като Белатрикс отиват на съд. Сириус няма тази привилегия и директно е затворен. Думата на Дъмбълдор е напълно достатъчна да оневини Снейп и никой да не го закача повече, но не прави същото за член на Ордена от самото му основаване и най-близкия човек на семейство Потър.


В книгите Дъмбълдор казва на Хари, че не е знаел за размяната на Пазител на тайната и до последно е мислел, че Сириус е предал родителите му. Това за мен е една от най-непростимите лъжи.

Отново в книгите многократно се споменава колко велик Легилиманс е Дъмбълдор. Това означава, че може да чете мислите на хората. Плюс позицията му позволява посещаване на всеки затворник в Азкабан когато си пожелае. Ако наистина си е мислел, че Сириус е виновен не вярвам грам да не го е гложди ЗАЩО го е направил и не е отишъл да научи истината.

Има две основни причини защо за Дъмбълдор е било удобно Сириус да остане в Азкабан. Първата е защото, както разбираме, защитното заклинание на Лили стига и до Петуния и докато Хари може да нарече дом къщата на семейство Дърсли - там ще е на най-сигурното място. Нищо, че трябва да търпи години на системен тормоз. Дъмбълдор не би се трогнал от това, щом е готов да остави невинен човек да му смучат душата ежедневно. Втората и може би дори по-важна причина е, че Сириус със сигурност щеше да има огромна роля в живота на Хари, вероятно щеше да го осинови по начало. Най-важното обаче е, че никога нямаше да позволи на Дъмбълдор да разиграе плановете си. В никакъв случай нямаше да позволи да бъде пожертван за каквато и да е кауза. И така в крайна сметка за Дъмбълдор е просто по-лесно и удобно да остави Сириус да гние.


Когато Снейп отива да се моли на Дъмбълдор да защити Лили от Волдемор, Дъмбълдор веднага вижда възможност “Какво ще ми предложиш в замяна Сивиръс”.

Вероятно знаейки много добре, че няма намерение да удържи на думата си.

По същия начин използва и Снейп години наред. Поставя живота му в опасност за да шпионира и снася информация. С единственото обещание да опази детето на Лили и напълно наясно, че го гласи за смърт.

Не трябва да пренебрегваме и семейство Дърсли, на които още когато оставя бебе Хари на вратата им Дъмбълдор обяснява всички факти. Да принуди някой да отглежда дете е доста голям камък в плановете му за бъдещето.


Стига толкова за престъпленията на един човек. Това излезе много по-дълго отколкото планирах да бъде.

Искам да обърна и внимание на два аспекта на Магьосническото общество, които изобщо не са ми по вкуса и вероятно е по-добре, че реално Хогуортс не съществува.


Живеем във време, в което смъртната присъда е отменена в по-голямата част от модерния свят. Съществуа от край време дискусията дали затворите трябва да са място за наказание или място за рехабилитация. В Магьосническия свят, където имат неоспорими доказателства за съществуването на човешката душа - са взели решението, че престъпленията трябва да се наказват с унищожението на душата. Доживотна или смъртна присъда е едно. Пак има място за морални възражения, но понякога съществуват и добри аргументи защо трябва да се налагат. Но да унищожиш човешка душа прекрачва всякакви граници, които не вярвам, че човешката раса, независимо магическа или не - никога не трябва да прекрачва.

Азкабан

И сякаш това не е достатъчно - цялата им съдебна система не струва. Изключвайки гореспоменатия Сириус, немалко невинни хора са изпратени в Азкабан за различен период от време. В това число и Хагрид. Ето един друг интересен случай: Подмор е изпратен в Азкабан заради опит за влизане с взлом в Министерството на магията. Под влияние на Луциус Малфой и Империус проклятието. Което явно няма голямо значение за съдебната власт. Искам да обърнем внимание и на дисбаланса. В нашия свят съществуват различни видове затвори, от такива за леки присъди, до такива с максимална сигурност за най-тежките престъпления. В Хари Потър си имат просто Азкабан и до какво води това: Белатрикс - Осъдена за измъчване до пълна невменяемост на семейство Лонгботъм с Круциатус. Измъчване и убийства на мъгъли и магьосници. Криспин Кронк - Имал е домашен любимец Сфинкс в задния си двор. Меко казано нелепо нали? Това е като да те хванат, че пресичаш на червено и да те хвърлят на същото място, където държат всички серийни убийци.

Разбрахме колко безумна е съдебна система. Ето нещо, което е не по-малко лошо: Всички са напълно окей, че цял биологичен вид е поробен. И това е абсолютно ненужно. Някой може ли да ми обясни защо на магьосниците са им нужни домашни елфи? В свят в който сме виждали как чиниите се мият сами (ох това ме пронизва дълбоко) и всички дрехи са сгънати с леко помръдване на китката. И на никой не му прави впечатление. Още по-голям шамар в лицето е, че в Хогуортс и Министерството има ученици и работници от африкански и индийски произход.

Доби

Като цяло искам да кажа, че със сигурност щях да съм член на С.М.Р.А.Д. и вероятно много щях да се ядосвам на липсата на интерес от останалите ученици.


И като за финал ще ви оставя със следното - Радвайте се че не получихте писмото за Хогуортс. Шансовете да оцелеете са много по-малки отколкото във всяко друго училище на планетата. Измислено или не. Не успях да намеря точен източник за смъртни случаи на територията на училището.

Хогуортс

Само за последната битка има 50 загинали. Но когато в територията около училището факултета държи разнообразие от опасни същества, поставят деца в смъртна опасност буквално за спорта (Тримагическия турнир и можем спокойно да броим и куидича). Огромната змия, която 12 годишен трябваше да убие. Дори флората е недружелюбна. Предполагам, че през годините немалко ученици не са успели да завършат и то не защото са били изключени. Та и за това няма да препрочета Хари Потър никога. Със сигурност ще разваля магията от детството ми и няма да мога да гледам на поредицата със същите очи. Освен заради моралната несъвместимост и заради дупките в сюжетните елементи, но за тях другата сряда. До тогава можете да харесате нашата фейсбук страница и да се включите в дискусията по днешната тема.


850 преглеждания2 коментари

Последни публикации

Виж всички