• Той

Звън - Нийл Шустърман

Актуализирано: апр 19

Ах с какво огромно нетърпение чаках да пусна този текст!

"Звън" е финалната част от поредицата "Дъгата на косата" на Нийл Шустърман.


Това е първата книга, която прочетох за новото десетилетие и искрено се надявам тя да сложи тренд.


Самата книга е структурирана по съвсем различен начин от предходните части.

Това в никакъв случай не е лошо. Внася свежест и разширява историята. Всяка глава се развива в различен интервал от няколко години след края на “Бурята” и от гледната точка на различни персонажи - някои отдавна изградени и някои нови.

Звън

Отново добре дошла промяна и изведнъж съдбата на човечеството вече не е само и единствено в ръцете на двама тийнейджъри. Като темпо, изненади и обрати “Звън” кара предшествениците си да изглеждат, като индийска сапунка. Залозите никога не са били толкова високи. Положението никога не е било толкова трагично. Съдбата на героите и цялото човечество толкова несигурна.


Самата книга е най-доброто от предходните. Екшъна и темпото надминават всичко случило се в “Бурята” и все пак остава време за някои дълбоки теми и въпроси, които могат да бъдат разисквани цял един живот и пак да не се стигне до консенсус, както беше и в “Косачи”.


Основната повтаряща се тема тук е за покваряващия ефект на властта. Това се вижда при много от персонажите от книгата, но също така ни показва и как някои от персонажите могат да се справят с нея без да се превърнат в чудовища.


Звън трябва да бъде образец за последна част на поредица. Завършва чудесно историята и все пак оставя вратички за цели три изцяло нови поредици във вече изградената вселена.

Такова постижение заслужава похвала и адмирация!

Хеттрик за “Дъгата на Косата” и още една перфектна оценка от 5*

Може би ще ви се стори, че се изхвърлям малко с това изказване, но заставам зад думите си. Тази поредица един ден трябва да бъде изучавана в училище.


Отдавна не бях изпитвал такова удовлетворение от поредица, а “Звън” със сигурност ще бъде на челни позиции, когато в края на годината направя класация на всичко прочетено.

П.П.: Ако сте чели предишните ми текстове свързани с “Дъгата на косата” ще знаете, че първо ме грабна с кориците си. Този път обаче наистина са надминали себе си! Корицата на “Звън” е next level!


Харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за бюлетина на Garjeta!

147 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички